Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Daeš dostal ďalšiu tvrdú ranu: Mohutný útok neprežilo najmenej 27 islamistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

ISTANBUL - Spolu 27 príslušníkov džihádistickej organizácie Daeš prišlo o život v Sýrii pri delostreleckej paľbe tureckej armády a pri náletoch Spojenými štátmi vedenej koalície. Informovala o tom dnes turecká agentúra Anadolu s odvolaním sa na vojenské zdroje.

Podľa agentúry prišli militanti o život v nedeľu v čase, keď sa pripravovali na vypálenie ďalších mínometných striel smerom na turecké územia. Takejto paľbe z pozícií Daeš v Sýrii je vystavené najmä turecké pohraničné mesto Kilis, kde sýrski utečenci počtom prevyšujú miestnych obyvateľov. Pri cezhraničnom ostreľovaní, ktoré sa zintenzívnilo od polovice januára, prišlo o život už 21 ľudí a desiatky ďalších boli zranené.

Medzinárodná koalícia začala s náletmi na pozície Dáišu v Sýrii v septembri roku 2014. Turecko jej povolilo využívať pritom vojenskú základňu Incirlik, na vzdušných úderoch sa však pravidelne nezúčastňovalo. V súvislosti s ostreľovaním svojho pohraničia však avizovalo, že nijakú takúto provokáciu nenechá bez odpovede. Navyše, Turecko v uplynulých mesiacoch zažilo niekoľko atentátov, ktoré sú spájané práve s Daeš alebo kurdskými povstalcami. 

Boje na juhovýchode Turecka, kde žijú prevažne Kurdi, sa zintenzívnili vlani v júli, keď sa po zastavených mierových rokovaniach medzi vládou a PKK - žiadajúcou väčšiu autonómiu - skončilo prímerie. Turecká vláda naznačila, že mierový proces s PKK neobnoví. Okrem toho turecká armáda útočí aj na základne kurdských polovojenských oddielov v susednom Iraku.

Viac o téme: USATureckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu