Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mimoriadne stretnutie ministrov obrany: Situácia je kritická, toto zlo treba zastaviť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: timesofisrael.com)

STUTTGART - Ministri obrany Nemecka, Spojených štátov a ďalších deviatich krajín sa zídu v stredu v Stuttgarte, aby sa poradili o rozšírení boja proti teroristickej militantnej organizácii Islamský štát (IS). Rokovanie by sa pritom nemalo zameriavať iba na Sýriu a Irak, kde IS ovláda rozsiahle územia, ale aj na posilňovanie vplyvu islamistov v Líbyi, informovala dnes agentúra DPA.

Všetci 11 ministri, ktorí sa stretnú v Nemecku, sú zástupcami členov medzinárodnej koalície proti IS založenej v septembri 2014. Tá združuje dokopy viac ako 60 krajín a od svojho vzniku uskutočnila v Sýrii a Iraku takmer 12.000 náletov, pripomína DPA. Na území Líbye však táto koalícia zatiaľ nie je aktívna. 

Nemecko sa v rámci medzinárodnej koalície podieľa na dodávkach zbraní Kurdom na severe Iraku a výcviku kurdských vojakov bojujúcich proti IS. Okrem toho Nemci plnia podporné úlohy pri náletoch prostredníctvom šiestich prieskumných lietadiel typu Tornado a jedného tankovacieho lietadla. 

Zatiaľ čo nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová privíta rezortných partnerov v Stuttgarte, minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier má naplánované v Berlíne stretnutie so sýrskym opozičným vodcom Rijádom Hidžábom, osobitným vyslancom OSN pre Sýriou Staffanom de Misturom a šéfom francúzskej diplomacie Jeanom-Marcom Ayraultom. Hlavnou témou ich rokovania majú byť predpoklady na obnovenie sýrskych mierových rokovaní v Ženeve, informovala DPA. 

Viac o téme: SummitMinistriDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu