Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Chytil sa do pasce: Majiteľ pizzerie (31) verboval bojovníkov pre Daeš

Mufid Elfgeeh Zobraziť galériu (4)
Mufid Elfgeeh (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Mufid Elfgeeh z amerického štátu New York sa vo štvrtok priznal k náboru bojovníkov pre extrémistickú skupinu Daeš v Sýrii. Majiteľ pizzerie, 31-ročný Američan pôvodom z Jemenu, Mufid Elfgeeh pomáhal organizovať prepravu a financovanie; pričom jednému regrútovi sprostredkoval na Facebooku spojenie s anglicky hovoriacim kontaktom Daeš v Iraku, uviedli úrady z prostredia súdu.

Elfgeeh sa priznal na pôde federálneho súdu v Rochesteri k dvom bodom obžaloby, uviedla agentúra Reuters. Jeho prípad je súčasťou ďalších viac ako 70 podobných prípadov obvinení voči osobám podozrivým z napomáhania Daeš. 

Obžalovaný mal podľa prokuratúry používať účty na sociálnych sieťach, vrátane 23 samostatných na sieti Facebook, k tomu, aby nabádal dve osoby na vycestovanie do Sýrie, aby sa tam vycvičili za bojovníkov Daeš. Súčasťou obžaloby bolo tiež poskytnutie materiálnej podpory zahraničnej teroristickej organizácii. 

Mufid Elfgeeh
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mufid Elfgeeh
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Elfgeeha zatkla podľa informácií agentúry AP zvláštna jednotka pre boj proti terorizmu v máji 2014 po tom, ako zakúpil od informátora FBI dve strelné zbrane a tlmiče. Vyšetrovatelia tvrdia, že mal v úmysle zabíjať vracajúcich sa amerických vojakov kvôli zámorským aktivitám USA.

Mufid Elfgeeh
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa amerických právnikov je jednou z prvých osôb zatknutých za nábor bojovníkov pre Daeš na pôde USA. Elfgeehovi teraz hrozí trest odňatia slobody vo výške takmer 22 rokov, verdikt by mal byť stanovený 17. marca. 

Viac o téme: Mufid ElfgeehDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu