Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Daeš postupne stráca ovládané územia: Pozrite sa, o koľko sa zmenšil kalifát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) stratila tento rok 14 percent územia, ktoré dobyla v roku 2014 pri bleskovej bojovej operácii v Sýrii a Iraku, kde následne vyhlásila nový kalifát. Uvádza sa to v analýze zverejnenej v pondelok spoločnosťou IHS so sídlom v Londýne, o ktorej informoval americký denník USA Today.

Ofenzíva síl sýrskych Kurdov a irackej armády, za podpory náletov koalície vedenej Spojenými štátmi, pripravila militantnú organizáciu približne o 13.000 štvorcových kilometrov. IS prišiel aj o rozhodujúce medzinárodné hraničné priechody, dôležité pre zarábanie peňazí, uvádza sa ďalej v analýze. 

Bojovníkov IS vyhnali z hraničného priechodu Tal Abjad medzi Tureckom a Sýriou, ktorý je hlavným vstupným miestom organizácie do Turecka z jej faktického hlavného mesta Rakka v Sýrii. IS stratil tiež dôležitú hlavnú cestu medzi Rakkou a irackým mestom Mosul, ktoré má IS v rukách. To sťažuje pohyb tovaru a bojovníkov IS medzi oboma týmito mestami, uvádza analýza IHS. 

"Už pred zintenzívnením náletov na ropné zariadenia organizácie sme zaznamenali negatívny finančný vplyv na Islamský štát, pretože stratil kontrolu nad hraničným priechodom v meste Tal Abjad," uviedol analytik spoločnosti IHS Columb Strack. 

Militantná skupina stratila aj iracké mesto Tikrít a dôležitú ropnú rafinériu Bajdži v Iraku.
Celkové zmenšenie územia zaznamenal Islamský štát napriek tomu, že tento rok dobyl staroveké sýrske mesto Palmýra s jeho slávnymi zrúcaninami z obdobia Rímskej ríše a tiež mesto Ramádí, irackú provinčnú metropolu západne od Bagdadu. Obe mestá ovládol IS v máji pri koordinovaných útokoch. Iracká armáda už pomaly postupuje do vnútra Ramádí, ktoré oslobodzuje z rúk IS. 

Keďže IS potreboval na dobytie Palmýry a Ramádí zhromaždiť bojovníkov, mnohých tam presúval zo svojich severných území. Na týchto územiach zostali jeho obranné sily, už i tak vyčerpané odrážaním útokov sýrskych Kurdov. "To naznačuje, že Islamský štát bol preťažený," uviedol Strack. 

V analýze IHS sa tiež uvádza, že sýrska vláda prišla približne o 16 percent oblasti, ktoré ovládala pred rokom 2015. Sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada majú teraz, v piaty rok trvania občianskej vojny, pod kontrolou 30.000 štvorcových kilometrov, uviedol denník USA Today. 

Viac o téme: USAWashingtonDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu