Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia pripúšťa, že obete v ruskom lietadle má na svedomí IS

Philip Hammond
Philip Hammond (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes pripustil, že existuje možnosť, že za pádom ruského lietadla v Egypte je skupina napojená na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

Na otázku novinárov, či si myslí, že nešťastie spôsobili militanti IS, Hammond odpovedal, že odnož IS na Sinajskom polostrove sa prihlásila k zodpovednosti za haváriu ruského lietadla a "urobili to bezprostredne po (jeho) páde". V rozhovore pre britskú spravodajskú spoločnosť Sky News Hammond poznamenal, že v Británii sledujú všetky dostupné informácie a na ich základe dospeli k záveru, že existuje "veľká možnosť", že do prípadu je zapletený IS. 

Tlačové agentúry v noci nadnes informovali, že americké spravodajské služby zhromaždili predbežné dôkazy o tom, že haváriu ruského lietadla spôsobil výbuch bomby prepašovanej na palubu miestnou odnožou IS. Podľa nemenovaného predstaviteľa "oboznámeného s danou záležitosťou" Američanov viedla k predbežnému úsudku o zničení lietadla príslušníkmi sinajskej odnože IS aj zachytená komunikácia, Ústredná spravodajská služba (CIA) ani ostatné spravodajské agentúry však zatiaľ nedospeli k formálnemu záveru. 

IS v stredu v zvukovej nahrávke zopakoval svoje sobotňajšie vyhlásenie, že ruské lietadlo zostrelil. Uviedol, že časom svetu povie, ako útok uskutočnil. Podľa expertov však militanti na Sinaji nemajú sofistikované zbrane potrebné na zostrelenie lietadla v letovej výške. Egypt od soboty opakovane odmieta vyhlásenia IS ako snahu o propagandu, ktorá má za cieľ poškodiť jeho imidž v zahraničí.

Viac o téme: Islamský štátPhilip Hammond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu