Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zverstvá Islamského štátu: Deti predávajú ako otrokov, ukrižujú či pochovávajú zaživa!

Deti v Iraku
Deti v Iraku (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Radikáli z hnutia Islamský štát (IS) predávajú zajaté iracké deti na trhoch ako otrokov, ďalších mladých ľudí potom zabíjajú, okrem iného aj ukrižovaním či pochovávaním zaživa. Tvrdí to Výbor OSN pre práva dieťaťa, z ktorého včerajšieho vyhlásenia citovala agentúra Reuters.

Irackí chlapci mladší ako osemnásť rokov bývajú podľa výboru OSN čoraz častejšie islamistami využívaní ako samovražední atentátnici, výrobcovia výbušnín, informátori či ľudské štíty, ktoré majú chrániť niektoré objekty pred náletmi. "Sme naozaj hlboko znepokojení mučením a vraždami týchto detí, najmä tých, ktoré patria k menšinám, ale nielen tých," uviedla jedna z expertek výboru Renate Winter.

"Máme správy o tom, že deti, najmä mentálne postihnuté deti, bývajú využívané ako samovražední útočníci, veľmi pravdepodobne bez ich vedomia," dodala Winter. Takisto sa vraj na internete objavili videá, na ktorých sú vidieť aj veľmi malé deti vo veku okolo ôsmich rokov, ktoré sa zúčastňujú výcviku, aby sa stali detskými vojakmi.

Výbor OSN vo svojom vyhlásení odsúdil "systematické zabíjanie detí patriacich k náboženským či etnickým menšinám hnutím Islamský štát, vrátane prípadov masových popráv chlapcov, stínaní hláv, ukrižovaní detí či ich pochovávania zaživa". Islamisti vraj majú na svedomí aj "systematické sexuálne násilie vrátane únosov a sexuálneho otroctva detí".

Veľké množstvo detí je ale údajne zabitých či zranených aj počas leteckých úderov, ktoré proti radikálom vedie iracká armáda. Iné potom umierajú na "dehydratáciu, hlad či v dôsledku horúčavy".

"Deti patriace k niektorej z menšín bývajú chytené na mnohých miestach ... na trhu ich predávajú s cenovkou ... sú predávané ako otroci," doplnila Winter. Na najnovšej správe sa podieľalo 18 expertov, ktorí vyzvali irackú vládu, aby podnikla všetky možné opatrenia, aby zajatých deti zachránila a potrestala páchateľov týchto zločinov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu