Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Japonsko potvrdilo pravosť videa od Islamského štátu, zajatec je mŕtvy

Zajatí Japonci
Zajatí Japonci (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonský premiér Šinzo Abe v nedeľu priznal, že video s popravou jedného z japonských rukojemníkov je pravdepodobne pravé. Islamistov z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ) zároveň vyzval, aby prepustili druhého Japonca, ktorého zadržiavajú, opäť však zdôraznil, že Japonsko pred terorizmom neustúpi.

Abe pre televíznu stanicu NHL povedal, že zábery tela Harunu Jukavu sa zdajú autentické, pričom jeho popravu označil za odporný a neprijateľný zločin.

V sobotu zverejnené video ukazuje druhého rukojemníka, 47-ročného známeho novinára Kendžiho Gotu s fotografiou svojho zavraždeného priateľa Jukavu. Na nahrávke žiada, aby japonská vláda za jeho slobodu vybavila prepustenie Iračana Sajída al-Rišávího, ktorého väznia v Jordánsku. Povstalci z IŠ pôvodne žiadali za Japoncov zaplatenie výkupného v sume 200 miliónov dolárov. 72-hodinové ultimátum na zaplatenie vypršalo v piatok. 

Novinár Goto odišiel v októbri do Sýrii s cieľom zachrániť svojho priateľa Jukavu, ktorý padol do zajatia. Premiér Abe počas návštevy Káhiry 17. januára prisľúbil približne 200 miliónov dolárov v nevojenskej pomoci krajinám, ktoré bojujú proti Islamskému štátu. Zdôraznil pritom, že ide o humanitárnu pomoc, napríklad pre utečencov, a hrozbám teroristov ustúpiť nemieni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu