Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Reportáž BBC z miesta činu krátko po zostrelení boeingu záhadne zmizla: Prečo a čo je na nej?

Reportérka BBC Olga Ivšina Zobraziť galériu (2)
Reportérka BBC Olga Ivšina (Zdroj: YouTube)

KYJEV – Vinníci zostreleného malajzijského boeingu stále nie sú známi. Svoje verzie príbehu majú aj Rusi aj Ukrajinci. Podľa EÚ a Ukrajiny boli za zostrelením proruskí rebeli okupujúci východ krajiny. Rusi zase tvrdia niečo iné. Podľa ich verzie mala pár chvíľ letieť na trase ukrajinská stíhačka Su-25. Najnovšie prehovorili svedkovia z Donecka, ktorých spovedala britská reportérka. Tí tvrdili, že videli ukrajinskú stíhačku. Reportáž bola následne zmazaná. Objavili sa hlasy, že tak urobila televízia z dôvodu neobjektívnosti správy.

V reportáži sa novinárka pýta očitých svedkov, čo videli. Odpovedali jej traja a všetci tvrdia, že za tým malo byť vojenské lietadlo. Jeden z nich doslova hovorí „Bolo u neho vojenské lietadlo, všetci to videli,“ hovorí obyvateľ neďalekej dedinky.

Iný zase hovoril o tom, že vo vzduchu došlo k dvom explóziám. Tretí pritakával v predošlých odpovediach. Vraj sa to vojenské lietadlo pohybovalo pod boeingom, aby ho nebolo vidieť.

Takto vyzerala reportáž na stránke BBC
Zobraziť galériu (2)
Takto vyzerala reportáž na stránke BBC  (Zdroj: archív)

Ďalší spomenul takisto explózie. „Bolo počuť explózie. Ale ozývali sa z oblohy. Prichádzalo to z neba. Potom to lietadlo urobilo prudký obrat. Zmenilo svoju dráhu a zamierilo týmto smerom,“ povedal britskej reportérke BBC Olge Ivšine.

Podľa ukrajinskej strany mala byť za tragédiou vojenská technika BUK. Raketa zem-vzduch mala zostreliť lietadlo s 298 cestujúcimi na palube. Táto reportáž bola z ruskej stránky BBC zmazaná. Video sa objavilo na YouTube.

Kritické hlasy tvrdia, že je to len ďalšia voda na mlyn konšpiračným teóriám. Televízia sa obhajuje, že reportáž bola neobjektívna a preto ju stiahla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu