Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Ukrajine objavili ďalšie telá i trup malajzijského lietadla

Havária lietadla na Ukrajine
Havária lietadla na Ukrajine (Zdroj: SITA)

MELBOURNE - Kus trupu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ako aj ďalšie telá obetí sa našli vo štvrtok počas pátrania v lesnom poraste v blízkosti miesta havárie na východe Ukrajiny. Informovali o tom dnes austrálske médiá.

"Našli sme ľudské pozostatky včera aj dnes," uviedol hovorca OBSE Michael Bociurkiw pre dnešné vydanie denníka Sydney Morning Herald.

Bociurkiw navštívil miesto tragédie spolu s vyšetrovateľmi z Holandska, Malajzie a Austrálie - jej tím prišiel na miesto pádu lietadla v Doneckej oblasti prvýkrát. Medzi obeťami tragédie je aj 37 Austrálčanov a ľudí prechodne žijúcich v tejto krajine.

Pre stanicu ABC Bociurkiw povedal, že veľmi významný je nález kusu trupu lietadla, ktorý sa podarilo "nájsť zázrakom", lebo porast bol neporušený, neboli tam žiadne polámané konáre. "Nič nesvedčovalo tomu, že tam pristál kus trupu," dodal.

Boeing-777 spoločnosti Malaysian Airlines, ktorý letel z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútil 17. júla počas letu nad východom Ukrajiny na pohraničné územie kontrolované proruskými silami. Zahynulo pritom všetkých 298 ľudí na palube.

Okamžite sa objavili podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlový systém Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

Obama sa s Ruttem zhodol na nutnosti zosilniť sankcie proti Rusku

Americký prezident Barack Obama a holandský premiér Mark Rutte sa dnes v telefonickom rozhovore zhodli na nutnosti uvaliť na Rusko ďalšie sankcie kvôli pokračujúcemu vyzbrojovaniu proruských separatistov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters. 

Podľa vyhlásenia washingtonského Bieleho domu sa obaja štátnici zhodli na názore, že týždeň po zrútení sa lietadla malajzijských aerolínií Rusko ešte stále nepodniklo opatrenia na deeskaláciu situácie na východe Ukrajiny. 

Pri zrútení sa civilného lietadla zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Okamžite sa objavili podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlový systém Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

Obama a Rutte podľa Bieleho domu konštatovali, že všetko nasvedčuje tomu, že Rusko stále vyzbrojuje a zásobuje separatistov, ktorí pokračujú v agresii voči ukrajinským vládnym silám. Na základe toho sú obaja štátnici presvedčení, že Rusku by "nemalo byť dovolené destabilizovať situáciu na Ukrajine" bez toho, aby nepocítilo následky v podobe dôsledkov nových sankcií medzinárodného  spoločenstva.

Obama absolvoval aj telefonát s austrálskym premiérom Tonym Abbottom a zhodol sa s ním na potrebe okamžitého prístupu na miesto havárie pre medzinárodných vyšetrovateľov.

Zrútenie sa lietadla spoločnosti Malaysian Airlines musí byť podľa britského premiéra Davida Camerona katalyzátorom zmeny prístupu k Ruska a ukončenia konfliktu na Ukrajine. Cameron to napísal v príspevku do dnešného vydania denníka Daily News.

Holandsko vysiela na východnú Ukrajinu 40 neozbrojených policajtov

Holandsko vysiela na Ukrajinu 40 neozbrojených policajtov, aby sa na východe krajiny zapojili do pátrania po prípadných telesných pozostatkoch obetí pádu malajzijského lietadla typu Boeing-777. 

Informoval o tom včera holandský premiér Mark Rutte, ktorý spresnil, že holandskí policajti neodchádzajú na východnú Ukrajinu, aby sa starali o bezpečnosť na mieste nešťastia nachádzajúcom sa na území kontrolovanom protivládnymi ozbrojencami, ale "ako dodatočné ruky a oči - aby pátrali po zostávajúcich telesných pozostatkoch a osobných veciach" 298 obetí, z ktorých väčšina boli práve Holanďania.   

Do Holandska dnes letecky na identifikáciu prepravili telá ďalších 74 obetí tragédie. Truhly dopravili na leteckú základňu v Eindhovene na juhu Holandska dve vojenské transportné lietadlá, ktoré vzlietli z východoukrajinského Charkova. Na prílet oboch lietadiel čakalo asi 200 príbuzných obetí a predstaviteľov holandských úradov. 

Pozostatky prvých 40 obetí doviezli do Holandska už v stredu. Začína sa tak náročný proces identifikácie, ktorý môže potrvať aj niekoľko mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu