Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Holandsko ozbrojenú ochrannú jednotku na Ukrajinu zatiaľ nevyšle

(Zdroj: SITA)

HAAG - Holandská vláda zatiaľ nevyšla ozbrojenú ochrannú jednotku na zabezpečenie miesta dopadu trosiek stroja spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny a vytvorenie adekvátnych podmienok pre prácu vyšetrovateľov.

O rozhodnutí vládneho kabinetu informoval dnes v Haagu premiér Mark Rutte.

Podľa jeho vyjadrenia, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA, je vyslanie takéhoto útvaru v súčasnosti nemožné s ohľadom na obnovenie bojov na východe Ukrajiny. Aj nasadenie vojenského útvaru s limitovanými právomocami by mohlo viesť k eskalácii, zdôraznil Mark Rutte.

Na misii sa mali podieľať aj Austrália a Malajzia, ktoré zhodne usúdili, že v súčasnosti by riziká spojené s vyslaním takejto jednotky boli priveľké.

Spomínaná jednotka zložená zo špecialistov armády a polície mala v oblasti chrániť forenzných špecialistov z Holandska a vyšetrovateľov okolností, ktoré viedli k zrúteniu stroja, zostreleného - aj podľa prvých poznatkov vyšetrovateľov skúmajúcich čierne skrinky -  raketou.

Skupina holandských forenzných špecialistov čaká podobne ako pozorovatelia OBSE na Ukrajine na upokojenie situácie v inkriminovanej oblasti, aby mohla pracovať na mieste dopadu trosiek stroja.

Do Kyjeva mali v pondelok odcestovať šéfovia diplomacií Holandska a Austrálie, Frans Timmermans a Julie Bishopová, ktorí tam mali okrem iného rokovať aj o prípadnom vyslaní spomínanej jednotky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu