Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obama žiada okamžité vyšetrenie nehody malajzijského lietadla

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval dnes na zabezpečenie "okamžitého a neobmedzeného prístupu" medzinárodných vyšetrovateľov na miesto na východe Ukrajiny, kam dopadli trosky zostreleného malajzijského boeingu, napísala agentúra AP.

Obama zároveň obvinil proruských separatistov v oblasti, že z miesta nešťastia odstraňujú dôkazy a telá obetí. Podľa Obamu to vyvoláva otázky, "čo presne sa pokúšajú zakryť".

Podľa šéfa Bieleho domu je teraz na ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby separatistov presvedčil na spoluprácu s vyšetrovateľmi. Obama ďalej uviedol, že ak Rusko bude aj naďalej porušovať ukrajinskú suverenitu "dostane sa Moskva do ešte väčšej izolácie" a ekonomické postihy sa budú pritvrdzovať.

Obama sa dotkol aj správ o tom, že proruskí separatisti manipulujú s telesnými pozostatkami obetí nešťastia alebo s nimi nevhodne zaobchádzajú. Podľa agentúry DPA označil americký prezident takýto postup za "urážku tých, ktorí prišli o svojich blízkych a správanie, ktoré nemá v spoločnosti národov miesto".

Umožniť vrátenie telesných pozostatkov obetí ich blízkym, je to "najmenej, čo môžeme urobiť. Je to základ slušnosti," dodal Obama. Podľa Bieleho domu bola raketa, ktorá zasiahla malajzijské lietadlo, vystrelená z územia ovládaného separatistami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu