Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záchranári už našli 251 tiel obetí leteckej havárie

Záchranári už našli 251 tiel obetí leteckej havárie Zobraziť galériu (3)
Záchranári už našli 251 tiel obetí leteckej havárie (Zdroj: SITA)

KYJEV - Záchranári doteraz našli na mieste havárie malajzijského lietadla na východe Ukrajiny 251 mŕtvych tiel a 86 častí tiel. V pondelok o tom informovala vyšetrovacia komisia ukrajinskej vlády.

Na miesto už podľa komisie dorazil aj druhý vlak s chladiacimi boxami na odvoz obetí. Prvý vlak, do ktorého umiestnili skoro 200 mŕtvych tiel, uviazol v meste Torez, pretože jeho odchod "blokujú teroristi".

Na Ukrajinu už docestoval aj medzinárodný tím vyšetrovateľov leteckých nešťastí, zatiaľ však nie je známe, kedy a ako si bude môcť prezrieť obete a trosky lietadla. Proti postupu proruských separatistov na mieste nehody protestovalo celé medzinárodné spoločenstvo, keďže neprimerané zásahy podľa neho ničia dôkazy a znemožnia prácu vyšetrovateľom. Miesto zatiaľ navštívil len tím Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Tragédiou lietadla sa má v pondelok zaoberať Bezpečnostná rada OSN, ktorá by mala vyzvať na umožnenie prístupu vyšetrovateľov na miesto havárie. Rusko už oznámilo, že rezolúciu podporí len v prípade, že nebude klásť žiadnu vinu za nešťastie Rusku. Podľa návrhu plánovanej rezolúcie, ktorý sa agentúre Reuters podarilo získať, znenie hovorí o "spôsobení pádu lietadla" namiesto jeho zostrelenia.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti.

Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadlo v desaťkilometrovej výške. Lietadlo padlo na územie Doneckej oblasti, kde v máji separatisti jednostranne vyhlásili nezávislosť od vlády v Kyjeve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu