Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odborník hodnotí komunálne voľby: Paška sa zľakol protestov pred domom, nahradiť by ho mohol Maďarič!

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA – Najväčším prekvapením komunálnych volieb je podľa analytika Jána Baránka odstúpenie predsedu NR SR Pavla Pašku. Ako povedal Baránek, je to posilnenie pozície predsedu Smeru-SD Roberta Fica v očiach voličov.

Baránek však očakával tento krok skôr, pretože bolo zrejmé, že za nákupom CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu nebola ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ale niekto iný. Baránek vníma odstúpenie Pašku ako posun v boji konkurenčných skupín v Smere. „Je to prejav mocenského boja v strane. Keďže sa to deje pred parlamentnými voľbami, je to upevňovanie pozície Fica ako lídra, ktorý sa vie vysporiadať s podozreniami z korupcie,“ Vyhlásil. Pripustil však, že to môže byť aj osobné rozhodnutie Pašku.

Podľa Baránka môže byť za odstúpením aj fakt, že sa Paška zľakol „majdanizácie“, keď protestovali ľudia pred jeho domom a aj v Bratislave. „Určite aj toto zohralo úlohu,“ uviedol Baránek. Na pondelok bola do Bratislavy naplánovaná ďalšia demonštrácia za odvolanie Pašku. 

Baránek si myslí, že Pašku by mohol nahradiť súčasný minister kultúry Marek Maďarič. „Bol by to posun v mocenskom boji. Maďarič by bol pre Smer dobrým posolstvom, pretože za ním nie sú žiadne finančné skupiny,“ dodal. 

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška dnes po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho ako primátora v Košiciach prítomným novinárom oznámil, že sa vzdá funkcie predsedu parlamentu. Uviedol to v prítomnosti svojej manželky a povedal, že k tomuto kroku pristúpil po tom, čo sa objavili útoky na jeho osobu a postihli aj jeho rodinu. Dodal, že detailnejšie sa k svojmu odstúpeniu vyjadrí neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu