Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kontroverzné nákupy CT-čiek v nemocniciach budú mať dohru: Poslanci schválili prieskum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci z parlamentného zdravotníckeho výboru pôjdu na prieskum do piešťanskej, martinskej a trenčianskej nemocnice. Jednohlasne sa na tom zhodli dnes členovia zdravotníckeho výboru na mimoriadnom rokovaní.

Rozhodli zároveň, že požiadajú ministerstvo zdravotníctva o prešetrenie všetkých tendrov, v ktorých uspela firma Medical Group a jej predchodkyňa Martek Medical od roku 2010. Výbor ďalej žiada stanovisko ministerstva zdravotníctva k správe Najvyššieho kontrolného úradu z roku 2013, ktorý preveroval nákupy v štátnych nemocniciach v rokoch 2009 až 2011. A tiež opatrenia, ktoré v tejto súvislosti rezort prijal.

Mimoriadne rokovanie výboru iniciovali opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. Rozhodli sa tak pre kauzu podozrivého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, a tiež pre podozrenia z tunelovania verejných financií v iných nemocniciach. Do údajného tunelovania sú podľa opozície zapletené aj iné firmy ako Medical Group. Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milión eur, no k obchodu nakoniec nedošlo. Denník Sme a televízia Markíza informovali, že potom, čo kontrolu nad nemocnicou prevzala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten má po novom dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.

Paška sa od kauzy dištancoval. Vyhlásil, že s firmou nemá nič spoločné, svoje podnikateľské aktivity ako minoritný akcionár ukončil pred rokmi. Obvinenia zo strany opozície označil za klamstvá a podal v tejto súvislosti trestné oznámenia. Juraj Koval, ktorý tvrdí, že je jediný majiteľ Medical Group, vyhlásil, že Paška ani finančná skupina Penta nemajú vo firme žiadny vlastnícky podiel, ani sa nepodieľajú na riadení spoločnosti. Kauza pripravila o funkciu ministerky zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, ktorú nahradil Viliam Čislák. O posty podpredsedníčky parlamentu a šéfky dozornej rady prišla Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Odchod z funkcie ohlásil aj predseda Národnej rady SR Pavol Paška, ktorý sa tak rozhodol po protestoch verejnosti na námestiach a pred jeho domom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu