Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Komunálne voľby už túto sobotu: Pýtať sa môžete na volebnej infolinke

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nejasnosti spojené s blížiacimi sa obecnými voľbami objasnia voličom na tradičnej informačnej telefonickej linke. Infolinku spustilo dnes na bratislavských číslach: 02/4859 2312 a 02/4859 2313 Ministerstvo vnútra (MV) SR. Otázky spojené s obecnými voľbami možno na nej klásť počas pracovných dní od 7:00 do 15:30 a v deň volieb, v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00.

Zamestnanci ministerstva poskytnú volajúcim informácie týkajúce sa práv a povinností voličov či organizačného zabezpečenia volieb do orgánov samosprávy obcí, agentúru SITA o tom informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR a zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

"Informačná linka je určená výlučne pre voličov a nebudú na nej poskytované informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam," zdôraznila Eva Chmelová. Základné informácie o voľbách možno nájsť aj na webstránke ministerstva vnútra, konkrétne na internetovej adrese: http://www.minv.sk/?volby-oso2014. 

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00. V niektorých obciach sa môže začať hlasovať skôr, všade však musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00. Voľby predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa neuskutočnia všade.

Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. V týchto obciach sa voľby budú opakovať, pravdepodobne na prelome februára a marca budúceho roka. Voliť môže približne 4,4 milióna obyvateľov SR, ktorí v deň volieb dosiahnu minimálne 18 rokov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500. Voliť sa dá iba v mieste trvalého bydliska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu