Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Ukrajine to vrie, strany sa obviňujú: Kyjev hlási troch mŕtvych vojakov, povstalci tri deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Pri pokračujúcich prestrelkách ukrajinskej armády s proruskými separatistami na východe krajiny zahynuli od pondelka ďalší traja vojaci. Podľa denníka Ukrajinská pravda o tom dnes informoval hovorca protipovstaleckej operácie Andrij Lysenko. Hovorca povstalcov Eduard Basurin na druhej strane podľa agentúry AFP oznámil, že tri malé deti zabil granát, ktorý explodoval až po tom, čo ho našli.

Na deliacej línii v Donbase medzi vládnymi silami a povstalcami podporovanými Moskvou sa v posledných týždňoch opäť zintenzívnila paľba. Z porušovania prímeria sa armáda a povstalci vzájomne obviňujú a každý deň sa predháňajú v počtoch výstrelov a v druhoch munície použitých protivníkom.

"Počas uplynulých 24 hodín v dôsledku bojových akcií zahynuli traja vojaci a ďalších 13 utrpelo zranenia," povedal novinárom Lysenko na poludňajšej tlačovej konferencii. Dodal, že nepriateľ sa na všetkých smeroch "pridržiava taktiky intenzívneho mínometného ostreľovania"Ukrajinské sily podľa uistenia hovorcu "len reagovali" odvetnou paľbou.

O tragickej udalosti dnes na druhej strane informoval predstaviteľ doneckých separatistov Basurin. V obci Jenakijeve pri Donecku podľa neho našli tri deti nevybuchnutý granát a otec, ktorého privolali pred nimi muníciu rozoberal. Pri explózii všetky deti vo veku dvoch, piatich a jedenástich rokov zahynuli. Otec je so zraneniami v nemocnici.

Agentúra TASS citovala zdroje z rebelmi kontrolovaných území v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré dnes informovali o množstve prípadov streľby z pozícií vládnych síl. Povstalecká agentúra DAN uviedla, že v Doneckej oblasti vojaci strieľali 483-krát, pričom použili aj delostrelecké granáty kalibru 152 milimetrov a mínometnú muníciu kalibru 120 a 82 milimetrov.

Porušovanie prímeria silami lojálnymi Kyjevu dopoludnia hlásili aj povstalci z Luhanskej oblasti. Za posledných 24 hodín to podľa nich bolo "iba" 18-krát. Agentúra DAN dnes takisto napísala, že Kyjev zámerne zamlčuje svoje straty. Potvrdzuje to vraj nález povstaleckých vyzvedačov v obci Solodky pri meste Marjinka. Tvrdí, že tam v jednej opustenej budove narazili na 40 tiel vo vojenských uniformách so znakmi ukrajinských ozbrojených síl.

Viac o téme: UkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu