Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mikloš žiada pre Ukrajinu neuveriteľnú sumu: Milióny pritečú aj zo zámoria

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

KYJEV - Rozpočtová kríza a ťažkosti s platobnou bilanciou na Ukrajine by sa zmiernili, keby Kyjev dostal tento rok od Medzinárodného menového fondu (MMF) pôžičku vo výške aspoň miliardy dolárov. Pre tlačovú agentúru Reuters to vyhlásil ekonomický poradca ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana a bývalý slovenský minister financií Ivan Mikloš. Dodal, že Kyjev sa už opäť snaží zavádzať reformy.

Mikloš v rozhovore pre Reuters zverejnenom v stredu povedal, že Ukrajina bude pravdepodobne musieť schváliť ďalšiu reformnú legislatívu, aby splnila požiadavky MMF, nutné pre úplné uvoľnenie tretej tranže finančnej pomoci vo výške 1,7 miliardy dolárov, ktorá bola pozastavená v dôsledku politických nepokojov v krajine.

"Ak aj nebude táto tranža poskytnutá naraz, cieľom je, aby prišla v dvoch častiach - prvá v júli a druhá na jeseň," uviedol Mikloš v rozhovore v utorok večer 14. júna. Celková suma úverovej pomoci Ukrajine je 17,5 miliardy dolárov. Mikloš dodal, že ak sa pozastavená tretia tranža rozdelí, prvá vyplatená časť by mohla byť približne vo výške jednej miliardy dolárov.

Slovenský exminister financií tiež poznamenal, že aj ďalšie východoeurópske krajiny ako Poľsko, Slovensko, Gruzínsko a pobaltské štáty úspešne realizovali reformy - nie však preto, aby uspokojili medzinárodné inštitúcie, ale boli dôležité pre transformovanie týchto krajín na fungujúce ekonomiky a demokracie.

USA poskytnú Ukrajine 220 miliónov dolárov

Spojené štáty poskytnú Ukrajine tento rok ďalšiu pomoc vo výške 220 miliónov dolárov. Oznámil to v stredu Biely dom, ktorý v správe citovala tlačová agentúra Reuters.

Americký viceprezident Joe Biden informoval ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana o novej pomoci v telefonáte, počas ktorého Biden vyjadril silnú podporu Hrojsmanovým snahám o reformy. Zároveň premiéra pochválil za kroky, ktoré jeho kabinet už urobil počas prvých dvoch mesiacov úradovania.

Viac o téme: Ivan MiklošUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu