Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšia finančná injekcia pre Grécko: Schválených 7,5 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LUXEMBURG - Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM) dnes schválil vyplatenie ďalšej tranže zo záchranného úveru pre Grécko. Ako uviedol šéf ESM Klaus Regling, schválených 7,5 miliardy eur by krajina mala získať začiatkom budúceho týždňa. Informovala o tom agentúra DPA.

Atény a veritelia Grécka strávili niekoľko mesiacov rokovaniami o podobe reforiem a opatrení na zníženie výdavkov štátu. Koncom mája potom ministri financií eurozóny predbežne súhlasili s vyplatením 10,3 miliardy eur z tretieho záchranného balíka v celkovom objeme 86 miliárd eur. Doteraz Grécko dostalo z tretieho záchranného úveru, na ktorom sa s veriteľmi dohodlo minulý rok, len 2 miliardy eur.

Čo sa týka 10,3-miliardovej sumy, Grécko v týchto dňoch získa len spomínaných 7,5 miliardy eur. Zvyšok by mali Atény dostať na jeseň, no Grécko najskôr musí pokročiť v ďalších reformách, napríklad v oblasti privatizácie.

Gréci nevyhnutne potrebujú v týchto dňoch získať nové financie, keďže v lete ich čakajú splátky dlhu. Len v júli musia Atény splatiť viac než 3 miliardy eur. V prípade, že by Grécko peniaze nezískalo, krajine by hrozila platobná neschopnosť.

Viac o téme: Grécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu