Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ukrajina sa opäť zmieta v streľbe: Nasadené sú zakázané zbrane, intenzita bojov stále stúpa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Na východe Ukrajiny sa znova výrazne zvyšuje bojová aktivita oboch strán, do bojov sú údajne nasadené aj zbrane zakázané mierovými dohodami. Vyplýva to z dnešných vyhlásení ukrajinskej armády a povstaleckých veliteľov. Separatisti tvrdia, že intenzita bojov sa v posledných dňoch zvýšila desaťnásobne. O stratách na životoch sa správy nezmieňujú.

Silné boje sa sústreďujú do okolia obce Zajcev, ktorá leží severne od strategického mesta Horlivka ovládaného povstalcami. Ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že vzbúrenci do bojov nasadili obrnenú techniku ​​a mínomety kalibru 120 milimetrov, ktoré Minska mierová dohoda zakazuje. Streľba je vedená aj z velkorážných guľometov a granátometov.

Podľa informácií zo štábu separatistov sa bojuje aj v bezprostrednom okolí Donecku, najmä v obciach Pisky a Avdijivka. Šéf doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko dnes agentúre DAN povedal, že intenzita ostreľovanie sa v posledných dňoch zvýšila desaťnásobne.

"Provokujú nás, aby sme my začali paľbu a porušili prímerie," obvinil Zacharčenko veliteľa ukrajinskej armády. Povstalecký vodca pritom obvinil kontrolnú misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že viní Kyjev z porušovania pokoja zbraní len veľmi neochotne.

Podľa neúplných údajov OSN zahynulo za bezmála dva roky bojov na východe Ukrajiny cez 9000 ľudí. Svoje obydlia opustili státisíce donbaských rodín.

Ukrajina sa opäť zmieta
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: UkrajinaAlexandr ZacharčenkoDmytro Tymčuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu