Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Porošenkove tvrdé slová: S Ruskom sme vo vojnovom stave, Putinovi neverím!

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pred pamätníkom vojakov padlých v boji proti nacistickému Nemecku v Kyjeve Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský prezident Petro Porošenko pred pamätníkom vojakov padlých v boji proti nacistickému Nemecku v Kyjeve (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovore pre BBC povedal, že jeho krajina sa nachádza v skutočnom vojnovom stave s Ruskom a Ukrajinci by sa mali preto pripraviť na ruskú ofenzívu.

"Toto nie je boj s Ruskom podporovanými separatistami, toto je skutočná vojna s Ruskom," uviedol Porošenko. "Skutočnosť, že sme zadržali ... ruských vojakov špeciálnych síl je toho dôkazom," pokračoval ukrajinský prezident. 

Porošenko narážal na zajatie dvoch bojovníkov, o ktorých Ukrajina tvrdí, že sú elitnými ruskými vojakmi. K ich zadržaniu došlo minulú sobotu pri bojovej operácii v Donbase. Porošenko ďalej uviedol, že neverí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, avšak nemá inú možnosť ako s Moskvou viesť rokovania a spoliehať sa na diplomatické riešenie.

Organizácia spojených národov uvádza, že od vypuknutia bojov na východe Ukrajiny na jar roku 2014 zahynulo už najmenej 6.000 ľudí.

Rus zadržaný na východe Ukrajiny tvrdí, že je v poriadku

Zástupcovia ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) navštívili v kyjevskej nemocnici dvoch zajatých bojovníkov, ktorí sú podľa tvrdení Ukrajiny ruskými vojakmi. Kyjev ich obviňuje zo spáchania "teroristických činov" na ukrajinskom území. Informovala o tom včera tlačová agentúra AP.

Rusko popiera, že muži, ktorí boli zranení a zajatí na východe Ukrajiny v sobotu 16. mája, sú príslušníkmi ruských ozbrojených síl. Ukrajinská bezpečnostná služba však včera zverejnila videá oboch mužov s tvrdením, že ide o ruských vojakov v aktívnej službe.

Počas návštevy medzinárodných predstaviteľov v nemocnici jeden zo zajatých mužov, kapitán Jevgenij Jerofejev, uviedol: "Svojim príbuzným chcem povedať, že som úplne v poriadku. Som živý a cítim sa dobre." Ukrajina a západné krajiny tvrdia, že Rusko posiela vojakov a výzbroj na pomoc separatistickým povstalcom na východe Ukrajiny. Kyjev vyhlasuje, že zajatie oboch mužov je jednoznačným dôkazom priamej účasti Ruska na vojne.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes požadovalo právo navštíviť oboch svojich občanov, zadržaných minulý týždeň na východe Ukrajine. Kyjev totiž tvrdí, že obaja muži zabili ukrajinských vojakov, a preto budú trestne stíhaní.

Ruské veľvyslanectvo v Kyjeve požiadalo o stretnutie so zadržanými mužmi a o možnosť poskytnúť im "potrebnú pomoc v súlade s normami medzinárodného práva", informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

"Ministerstvo obrany Ruskej federácie... už skôr oznámilo, že títo občania neslúžia v súčasnosti v ruských ozbrojených silách," dodal rezort diplomacie vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Ruská tlačová agentúra TASS citovala v pondelok hovorcu ruského ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova, podľa ktorého obaja zajatci slúžili v ruskej armáde, ale "17. mája, keď ich zajali, už neboli ruskými vojakmi".

Vo videu zverejnenom v pondelok ukrajinským ministerstvom vnútra sa jeden zo zajatcov predstavil ako Alexander Alexandrov a uviedol, že bol v 14-člennej skupine špeciálnych jednotiek z ruského mesta Togliatti na špionážnej misii.

Porošenkove tvrdé slová: S
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu