Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vzťahy medzi Ruskom a USA sú na bode mrazu: Moskva sa obáva amerického lovu na Rusov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: sita, thinkstock.com)

MOSKVA – Ruská vláda v piatok varovala svojich občanov v zahraničí pred údajnými hrozbami zo strany amerických úradov, ktoré podľa Moskvy poľujú na Rusov po celom svete. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí sa Washington neštíti ani únosov. Poukazuje pritom na prípad Vladimira Drinkman, ktorého začiatkom roka vydali z Holandska do USA na základe obvinení z podvodov a sprisahania.

Američania podľa ruskej vlády "pokračujú v neprijateľnom konaní ignorujúc medzinárodné právo a vykrúcajúc ruky iným štátom". Ako uvádza ruský rezort diplomacie, "hrozba zadržania alebo zatknutia Rusov na základe zatykača orgánov a špeciálnych služieb USA v tretích krajinách stále pretrváva a je vcelku reálna".

Vzťahy medzi Ruskom a USA sú napäté od boľševickej revolúcie z roku 1917 a následnom vzniku Sovietskeho zväzu. V druhej svetovej vojne síce bojovali spoločne proti nacizmu, no Európu krátko na to rozdelila železná opona. Začala sa takzvaná Studená vojna, obdobie viac ako 40-ročného veľkého napätia medzi západom na čele s USA a východom na čele so Sovietmi.

Rozdielnosť kultúr a politických systémov sa prejavila v nevraživosti a vzájomnej veľkej nedôvere, ktorej dôsledkom bolo neprimerané zbrojenie. Vzťahy sa síce po rozpade Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov mierne zlepšili, no medzi Washingtonom a Moskvou stále prevládajú rozdielne pohľady. Najmä na riešenie udalostí na svetovej scéne, kde sa Rusi začali výrazne angažovať na prelome tisícročí a nástupe Vladimira Putina k moci. 

Na bode mrazu sa vzájomné vzťahy opäť ocitli po minuloročnej anexii Ukrajine patriaceho polostrova Krym. EÚ aj USA zaviedli proti Moskve diplomatické aj ekonomické sankcie, čím vyvolali sériu odvetných opatrení zo strany Kremľa. Rusko zároveň dlhodobo popiera obvinenia Západu, že na Ukrajine podporuje proruských povstalcov.

Vzťahy medzi Ruskom a
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu