Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na Ukrajine opäť vypukli nepokoje: Smrť dievčatka vyvolala šialenstvo!

Nepokoje v meste Konstantinivka Zobraziť galériu (5)
Nepokoje v meste Konstantinivka (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Mestečko Konstantinivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny bolo v noci nadnes dejiskom nepokojov, ktoré vypukli po tom, ako obrnený transportér zrazil ženu s dvoma deťmi. Jedno z detí, osemročné dievča, následkom zranení podľahlo. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Po tragédii sa skupina približne 100 ľudí zišla pred internátom miestnej priemyslovej školy, kde sú ubytovaní vládni vojaci, a žiadala vydanie posádky transportéra. Okrem toho pred budovou podpaľovali pneumatiky a rozbíjali okná. Krátko po polnoci polícia získala kontrolu nad situáciou v meste.

Ukrajinské ministerstvo vnútra medzičasom informovalo, že posádku transportéra previezli do Kramatorska, kde sa bude prípad vyšetrovať. 

Ministerstvo prisľúbilo dôkladné prešetrenie incidentu a potrestanie vinníkov. Súčasne vyzvalo miestnych občanov, aby sa nedali zneužiť na provokácie proruských separatistov, ktorí "využívajú akúkoľvek zámienku na destabilizácie situácie v prifrontových mestách"

Rusi sa sťažujú: Kyjev porušuje dohody, obmedzuje občanov!

Ruská vláda v pondelok vyhlásila, že Kyjev stupňuje "blokádu" východoukrajinských oblastí ovládaných proruskými separatistami a porušuje tak vzájomné dohody. Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí ukrajinské vedenie "nielenže udržiava, ale dokonca rozširuje blokádu donbaského regiónu, čím výrazne obmedzuje komunikáciu občanov so zvyškom Ukrajiny ako aj cezhraničné spojenie" s priľahlými časťami Ruska.

Kyjev takisto zastavil dodávky plynu a iných komodít na nepokojné územia, ktorých veľkú časť nemá pod kontrolou. Moskva to považuje za priame porušovanie dohôd z bieloruského Minsku, ktoré sú výsledkom rokovaní medzi predstaviteľmi Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka.

Blokáda zásob pre separatistov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré sú zmietané konfliktom už takmer jeden rok, platí od polovice februára prímerie, obe strany sa však navzájom obviňujú z jeho porušovania. Rusko popiera obvinenia Kyjeva a Západu, že sa do bojov na Ukrajine vojensky a inak zapája. Ukrajinský prezident Petro Porošenko však počas najnovšej návštevy Berlína vyhlásil, že lídri EÚ by mali Rusko jasne varovať pred uvalením ďalších ekonomických sankcií v prípade, ak nebude dodržiavať prímerie.

Blokáda zásob pre separatistov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Na Ukrajine opäť vypukli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu