Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

NATO v tom má jasno: Rusko stále zbrojí a cvičí ukrajinských povstalcov!

Povstalci v Debaľceve
Povstalci v Debaľceve (Zdroj: SITA)

MONS - Rusko ešte stále vyzbrojuje a cvičí povstalecké jednotky na východe Ukrajiny. V stredu to novinárom povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý vyzval obe strany ukrajinského konfliktu, aby umožnili pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) lepšie presadzovať uzavreté prímerie.

Rusko šéf aliancie vyzval, aby stiahlo všetky svoje sily z krajiny a dodržiavalo minské mierové dohody. "Vidíme pokračujúcu prítomnosť Ruska a podporu separatistov na východe Ukrajiny," povedal, no nevyjadril sa k včerajšiemu vyhláseniu námestníčky ministerstva zahraničia USA Victorie Nulandovej, že v posledných dňoch opäť prišli na Ukrajinu ruské tanky.

Stoltenberg a najvyšší veliteľ NATO Philip Breedlove na tlačovej konferencii zdôraznili, že prioritou aliancie v rámci Ukrajiny je zabezpečenie prístupu pozorovateľov OBSE do všetkých oblastí východu, kde majú dozerať na dodržiavanie prímeria a sťahovanie zbraní. Breedlove podľa vlastných slov nevie, koľko jednotiek a zbraní bolo stiahnutých z bojovej línie, čo je práve dôsledkom nedostatočného prístupu pozorovateľov. Stoltenberg v tejto súvislosti vyjadril obavy, že zbrane, ktorých pohyb sa nedarí monitorovať, by mohli byť len preskupené a pripravené na ďalší boj. "Pozorovatelia OBSE potrebujú prístup," zdôraznil a dodal, že sťahovanie ťažkých zbraní nie je pod dostatočným dohľadom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu