Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Separatisti smelo vyhlasujú: Dobyli sme Debaľceve, ukrajinská armáda to poprela!

Separatisti tvrdia, že dobyli mesto Debaľceve Zobraziť galériu (4)
Separatisti tvrdia, že dobyli mesto Debaľceve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ruskom podporovaní separatisti oznámili dnes, že obsadili rozsiahle časti východoukrajinského mesta Debaľceve, ktoré je dôležitým železničným uzlom. Ukrajinská armáda však tvrdí, že stále kontroluje tamojšiu železničnú stanicu, hoci sa ju pokúšajú dobyť povstalci, a to napriek platnému prímeriu.

Separatisti vo vyhlásení, citovanom agentúrou DPA, uviedli, že už ovládajú železničnú stanicu v Debaľceve, rovnako ako východné časti mesta. Počas bojov podľa nich zahynulo alebo sa vzdalo množstvo ukrajinských vojakov, ktorí sa v Debaľceve dostali do obkľúčenia. Ukrajinská armáda naopak tvrdí, že strategicky významnú debaľcevskú stanicu stále ovládajú jej vojaci, a to napriek pokračujúcim útokom separatistov, uviedla agentúra Reuters."Separatisti tam (v Debaľceve) nič nekontrolujú. Snažia sa obsadiť stanicu, ale boje tam stále prebiehajú. Pokračujú boje o stanicu aj o predmestia," vyhlásil hovorca vládnych síl Andrij Lysenko. 

Separatisti smelo vyhlasujú: Dobyli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Z Luhanska sťahujú ťažké zbrane

Vodca Luhanskej oblasti - jedného z dvoch východoukrajinských regiónov ovládaných proruskými povstalcami - dnes vyhlásil, že jeho sily napĺňajú dohodu o stiahnutí ťažkých zbraní z frontovej línie. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru TASS. "Včera (v pondelok) som bol na frontovej línii a naše tanky, naše delostrelectvo odchádzajú. Vlastne sme minulú noc začali plniť naše záväzky," vyhlásil dnes Igor Plotnickyj, líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.

Povstalci v druhom východoukrajinskom regióne, Doneckom, naopak oznámili, že ťažké zbrane ešte nestiahnu. Popredný líder povstalcov v Doneckej oblasti Denis Pušilin dnes opäť odmietol zastaviť boje o strategicky významné východoukrajinské mesto Debaľceve, ktoré pokračujú napriek platnému prímeriu. Vyhlásil tiež, že jeho sily sú pripravení začať s odsunom, ale k takémuto kroku musia podľa neho pristúpiť obe strany; v opačnom prípade by boli ohrozené životy povstaleckých vojakov.

Predseda parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin uviedol, že o otázke sťahovania zbraní budú separatisti ešte dnes diskutovať s Ukrajinou, Ruskom a OBSE. Odsun ťažkej bojovej techniky z frontovej línie je jedným z bodov minulotýždňovej dohody z Minska. Mal by prebiehať pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V súlade s minskou dohodou sa mal odsun začať dnes a má trvať do 2. marca, na čo majú nadväzovať ďalšie kroky smerujúce k riešeniu konfliktu. Aj ukrajinská armáda vopred naznačila, že zbrane začne sťahovať, len ak tak urobí i druhá strana. 

Separatisti odmietajú zastaviť boje o Debaľceve: Je to morálna záležitosť!

Proruskí separatisti dnes opäť odmietli zastaviť boje o východoukrajinské mesto Debaľceve s argumentom, že musia reagovať na ostreľovanie zo strany ukrajinskej armády. Uviedol to popredný líder povstalcov v Doneckej oblasti Denis Pušilin. "Nemáme právo (zastaviť boje o Debaľceve). Je to morálna záležitosť. Je to vnútorné územie," povedal Pušilin, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa jeho slov musia donecké milície reagovať na ostreľovanie a snažiť sa o likvidáciu nepriateľských pozícií. 

Separatisti smelo vyhlasujú: Dobyli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pušilin potvrdil pripravenosť separatistov "kedykoľvek" začať s odsunom ťažkých zbraní. Zdôraznil však, že k takémuto kroku musia súčasne pristúpiť obe strany. Prípadný jednostranný odsun by podľa neho totiž ohrozil životy povstaleckých vojakov. V priebehu dnešného dňa by - v súlade s minulotýždňovou dohodou z Minska - mali obe strany konfliktu na východnej Ukrajine začať sťahovať ťažké zbrane z frontovej línie pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 

Separatisti smelo vyhlasujú: Dobyli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Odsun by sa mal ukončiť do 2. marca, na čo by mali nadväzovať ďalšie kroky smerujúce k riešeniu konfliktu. Podľa vyjadrení oboch bojujúcich strán je však otázne, či sa sťahovanie ťažkej techniky začne už dnes. 

Lídri sa dohodli na ďalšom postupe kontroly prímeria

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa s najvyššími predstaviteľmi Ruska a Ukrajiny dohodla na konkrétnych krokoch, na základe ktorých môže Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európu (OBSE) monitorovať krehkú situáciu na východe Ukrajiny po vyhlásení prímeria. 

"Nemecká kancelárka a ukrajinský prezident apelovali na ruského prezidenta, aby uplatnil svoj vplyv na separatistov a presadil prímerie," povedal dnes hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert, ktorého citovala agentúra Reuters. "Ďalej by mal v utorok (dnes) podľa dohody z Minska začať odsun ťažkej bojovej techniky," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin, kancelárka Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko diskutovali v noci nadnes v konferenčnom telefonickom rozhovore o mierovej dohode z Minska, o situácii vo východoukrajinskom meste Debaľceve, ako aj o úlohách pozorovateľov OBSE, dodal Reuters s odvolaním sa vyhlásenie Kremľa.

USA majú vážne obavy z bojov pri Debaľceve: Výzva k Rusku a separatistom

Spojené štáty dnes vyjadrili vážne obavy z bojov na východe Ukrajiny v obkľúčenom meste Debaľceve a jeho okolí, ktoré vzplanuli po tom, ako začala platiť dohoda o prímerí. USA uviedli, že pozorne sledujú správy o novej kolóne ruskej vojenskej výzbroje smerujúcej do oblasti, informovala tlačová agentúra Reuters.

"Tieto agresívne akcie a vyhlásenia Ruskom podporovaných separatistov ohrozujú najnovšie prímerie," uviedlo v komuniké americké ministerstvo zahraničných vecí. "Vyzývame Rusko a separatistov, aby podporili okamžité zastavenie všetkých útokov," citovala z vyhlásenia ministerstva jeho hovorkyňa Jen Psakiová. Dodala, že USA znepokojujú aj vyhlásenia separatistov, že odmietajú rešpektovať prímerie v Debaľceve. 

V okolí tohto strategického mesta na východe Ukrajiny dnes bolo počuť intenzívnu delostreleckú výmenu medzi ukrajinskými vládnymi silami a Ruskom podporovanými povstalcami. Hrozí, že tieto boje zmaria dohodu o prímerí, ktorú vyjednali európski lídri minulý týždeň. Na základe dohody o prímerí, na ktorej sa v Minsku dohodli predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, by bojujúce strany mali dnes začať z bojových línií sťahovať ťažké zbrane. Tento plán vyzerá byť ohrozený, pretože povstalci vyhlásili, že nie sú spokojní so stávajúcou situáciou, aby zbrane stiahli, uviedla AP. Debaľceve, ktoré je významným železničným uzlom, je stále vo vládnych rukách. Povstalci však trvajú na tom, že by malo prejsť pod ich kontrolu, pretože je v ich obkľúčení, dodala.

Prokuratúra nevydá Saakašviliho do Gruzínska

Ukrajinská prokuratúra odmietla žiadosť Gruzínska o vydanie bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorého prezident Petro Porošenko vymenoval nedávno za hlavného poradcu svojej vlády pre reformy. Exprezident je v Gruzínsku obvinený zo zneužitia právomocí a použitia sily voči demonštrantom pred ôsmimi rokmi. Ukrajina odmietla tiež vydanie gruzínskeho exministra spravodlivosti Zuraba Adeišviliho, ktorý sa taktiež nachádza v Kyjeve. "Ukrajinská generálna prokuratúra s nami v tejto veci nespolupracuje a odmieta ich vydať," uvádza sa vo vyhlásení hlavného gruzínskeho prokurátora. Ukrajinská strana sa k prípadu odmietla vyjadriť.

Porošenko minulý týždeň oznámil, že Saakašvili bude stáť na čele nového medzinárodného poradného orgánu vlády s úlohou dohliadať na zavádzanie reforiem v záujme zmeny fungovania krajiny. Podľa ukrajinského prezidenta má Saakašvili "unikátne" skúsenosti s rozsiahlymi reformami, ktoré po prevzatí moci zaviedol v Gruzínsku. Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky pre svoje autoritárske praktiky. Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no parlamentné voľby v roku 2012 jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala opozícia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu