Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

G7 je znepokojená vývojom na Ukrajine, USA obviňujú Rusko: Porušujete ducha Minskej dohody!

Summit v Minsku
Summit v Minsku (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta - G7 - je naďalej veľmi znepokojená vývojom situácie na východe Ukrajiny a naliehavo vyzýva všetky zainteresované strany, aby striktne rešpektovali závery nedávnej schôdzky v Minsku. G7 súčasne vyjadrila pripravenosť prijať "príslušné opatrenia" voči tým, ktorí porušia minskú dohodu, uvádza sa vo vyhlásení G7 zverejnenom v noci nadnes washingtonským Bielym domom.

Štvrtková dohoda z Minska predpokladá prímerie, ktoré na východe Ukrajiny má začať platiť o polnoci na nedeľu. Napriek dohode násilnosti na východe Ukrajiny neutíchajú a aj v piatok si opäť vyžiadali obete na životoch. G7 vyjadrila znepokojenie nad situáciou, najmä v súvislosti s vývojom v meste Debaľceve.
 
G7 konštatuje, že realizácia balíka dohôd z Minska otvára cestu k trvalému a pokojnému riešeniu situácie na východe Ukrajiny. "Všetky strany sa v najbližších dňoch musia zdržať krokov, ktoré by mohli zabrániť začiatku platnosti prímeria," uviedla G7, ktorá varovala, že je pripravená prijať "príslušné opatrenia" proti tým, ktorí porušia dohody z Minska. 

Spojené štáty v piatok znova obvinili Rusko z pokračujúcich dodávok zbraní pre proruských separatistov na východe Ukrajiny, a to krátko pred tým, ako v noci na nedeľu nadobudne platnosť prímerie, dohodnuté účastníkmi schôdzky v tzv. normandskom formáte. 

"Sme veľmi znepokojení pokračovaním bojov...a informáciami týkajúcimi sa tankov a dodatočných raketových systémov prichádzajúcich v posledných dňoch z druhej strany hraníc, z Ruska," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová. Dodala, že USA majú informácie, že Rusko sa chystá poslať veľkú zásielku ďalších zásob povstalcom.

USA obvinili Rusko, že porušuje ducha Minskej dohody

Spojené štáty dnes obvinili Rusko a proruských separatistov na Ukrajine z porušovania ducha mierovej dohody z Minsku, ktorá predpokladá začatie prímeria medzi znepriatelenými stranami o polnoci zo soboty na nedeľu. Rusko na východ Ukrajiny dopravilo údajne ďalšie ťažkú vojenskú techniku a na frontoch ďalej zúria intenzívne boje.

"To je jednoznačne v rozpore s duchom dohody z tohto týždňa," upozornila Psakiová. "Všetky strany musia preukázať úplnú zdržanlivosť do nedeľného prímeria, vrátane okamžitého zastavenia ruského a separatistického útoku na Debaľceve a ďalšie ukrajinská mestá," dodala.

Psakiová tiež obvinila Rusko, že porušuje ďalšie ustanovenia dohody o prepustení všetkých nelegálne držaných väzňov a rukojemníkov. Týka sa to podľa nej predovšetkým ukrajinskej letkyne Nadeždy Savčenkové. Tá je v ruskom väzení od vlaňajšieho júna, kedy bola zadržaná na ruskej strane hraníc. Moskva tvrdí, že sa nedostala do Ruska ako zajatec, ale prešla hranice ako utečenci s falošnými dokladmi.

Bezpečnostná rada má v nedeľu hlasovať o rezolúcii o Ukrajine

Rusko predložilo v Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie, ktorá vyzýva k "úplnému dodržiavaniu" prímeria na východnej Ukrajine, ktoré by malo platiť od 14. februára 23:00 SEČ. Informovali o tom diplomati, podľa ktorých bude rada o rezolúcii hlasovať v nedeľu. Pokiaľ bude rezolúcie schválená, bude to podľa agentúry AP jeden z mála krokov, ktoré BR OSN v súvislosti s rok trvajúca krízou na Ukrajine prijala. Bezpečnostná rada sa kvôli Ukrajine zišla takmer tridsaťkrát, ale Rusko ako stály člen rady mohlo všetky akcie, ktoré sa mu nepáčili, vetovať.
 
Nová ruská rezolúcie vyjadruje "vážne obavy nad tragickými udalosťami" na východe Ukrajiny. Riešenie konfliktu je podľa rezolúcie možné dosiahnuť "výlučne" mierovými prostriedkami. Rezolúcie podporuje prímerie, ktoré bolo uzavreté pri rokovaní prezidentov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska vo štvrtok v bieloruskej metropole, a apeluje na všetky zúčastnené strany, aby sa ním riadili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu