Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zajatá pilotka Savčenková odmieta liečbu: Pokračuje v hladovke, prijíma len vodu

Nadija Savčenková
Nadija Savčenková (Zdroj: TASR)

KYJEV – Ukrajinská pilotka a poslankyňa parlamentu Nadija Savčenková odmieta preparáty na podporu životných funkcií a rozhodla sa prijímať len vodu. Podľa agentúry UNIAN o tom dnes na brífingu informovala Savčenkovej sestra Vera.

Savčenková drží od 13. decembra hladovku na protest proti obvineniam z napomáhania pri zabití dvoch ruských novinárov vlani na východe Ukrajiny a protizákonného prekročenia ruskej hranice.
Vera Savčenková informovala, že so sestrou sa stretla v stredu v Moskve, kde je Nadija od leta minulého roku vo vyšetrovacej väzbe. Stretnutie sestier malo trvať 40 minút, ale keďže hovorili po ukrajinsky, ich schôdzku po ôsmich minútach ukončili.

Vera poznamenala, že sa jej zdalo, že Nadija je chudšia ako pred desiatimi dňami na súde, ktorý rozhodol o predĺžení jej vyšetrovacej väzby do 13. mája.  Uviedla tiež, že Nadiju vyšetrovali dvaja neznámi nemeckí lekári, ktorí potom v ruskej televízii údajne vyhlásili, že "všetko je v poriadku" a "ona pomaly zomiera". Práve v reakcii na to sa Nadija rozhodla odmietať "akékoľvek kokteily, injekcie glukózy a prijímať len vodu," vysvetlila jej sestra. Lekára z Ukrajiny, ktorý chcel Nadiju v Moskve vyšetriť, k väzenkyni nepustili, uviedla agentúra UNIAN.

Savčenková drží hladovku na protest proti svoju súdnemu procesu v Rusku už 70 dní. Jediné, na čo sa sťažuje, je to, že jej je stále chladno, pretože začala mať problémy so štítnou žľazou. "To je jediné, na čo sa ponosuje," uviedla jej sestra s tým, že Nadija sa nezvykne sťažovať. 

Ukrajinská pilotka je od leta minulého roku v ruskej vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z účasti na zabití dvoch novinárov televíznej spoločnosti VGTRK - Igora Korneľuka a Antona Vološina, ktorí prišli o život počas bojov vo východoukrajinskom Donbase. Savčenková bola vtedy príslušníčkou dobrovoľníckeho pluku Ajdar. Okrem toho sa proti nej vedie aj vyšetrovanie vo veci údajného ilegálneho prekročenia hraníc Ruskej federácie - Savčenková však tvrdí, že ju na územie Ruska uniesli. Vyšetrovateľ na súdnom pojednávaní 10. februára oznámil, že oba prípady spojili do jedného.

Na základe výsledkov volieb do ukrajinského parlamentu, ktoré sa konali vlani v októbri, sa Savčenková stala poslankyňou za stranu Vlasť a bola zvolená aj za členku stálej delegácie Ukrajiny pri Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. Medzičasom sa stala ukrajinskou národnou hrdinkou a symbolom odporu proti ruskej agresii na Ukrajine.

Na prepustenie Savčenkovej z väzenia vyzvali nedávno ministri zahraničných vecí z 15 členských krajín EÚ. Jej čo najrýchlejšie oslobodenie chce dosiahnuť aj ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Nadhodil som záležitosť prepustenia Nadije Savčenkovej a bol som informovaný, že by k tomu malo dôjsť čoskoro, po lekárskej prehliadke a po spracovaní predbežných záverov vyšetrovania," oznámil Porošenko pred týždeň novinárom v Minsku, kde s lídrami Ruska, Francúzska a Nemecka dohodol prímerie pre východ Ukrajiny. Tamojšie boje si už vyžiadali vyše 5000 ľudských životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu