Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lukašenko nešetrí pozitívnymi slovami na Hollandea a Merkelovú, lepšie vzťahy však nečaká

Angela Merkelová, Francois Hollande (v strede) a Alexander Lukašenko (vpravo)
Angela Merkelová, Francois Hollande (v strede) a Alexander Lukašenko (vpravo) (Zdroj: SITA)

MINSK - Francúzsky prezident François Hollande je dobrák a príjemný spoločník a nemecká kancelárka Angela Merkelová je osoba ľudská a energická. Tak dnes v rozhovore s ruskými novinármi zhrnul svoje dojmy z európskeho summitu v Minsku bieloruský vodca Alexander Lukašenko. Obáva sa ale, že podstatnejšie zlepšenie vzťahov s Európou hostiteľská role Bielorusku zrejme neprinesie.

"Úprimne povedané, nečakal som, že Hollande je taký dobrák," uviedol bieloruský prezident. "Ale je to tak. Je to zaujímavý, dobrácky a veľmi zhovorčivý, hoci ostražitý človek. Pokiaľ ide o Angelu Merkelovú, jej hlavnou vlastnosťou je ľudskosť. Vlastností má však veľa. Vďaka jej energii a vďaka Putinovej výrečnosti sa podarilo dosiahnuť výsledky," konštatoval Lukašenko.
 
Že by ale ostro sledovaný summit priniesol Minsku priaznivejšiu povesť v Európe, Lukašenko nečaká. "Nádej si žiadnu nerobím. Nie som už vo veku, kedy ľudia prudko menia stanoviská. Požiadali ma, koniec koncov mi prikázali zorganizovať túto akciu. Rolu Bieloruska ani svoju vlastnú úlohu, ako obvykle, nijako nezveličujem," zhrnul prezident svoje dojmy.
 
Lukašenko býva označovaný za posledného európskeho diktátora kvôli nemilosrdným útokom na demokratickú opozíciu a potláčaniu základných slobôd. Podľa niektorých komentátorov sa sprostredkovaním mieru pre ukrajinský Donbas pokúšal napraviť svoju povesť v Európe. Ruskú anexiu Krymu Bielorusko nepodporilo a v konflikte na východe Ukrajiny sa snaží byť neutrálne.
 
Vrelým vzťahom k prezidentovi Vladimirovi Putinovi a Rusku sa však Lukašenko nijako netají. "O čom chcete hovoriť, sme predsa všetci Rusi," komentoval dnes v ruskej televízii vzťahy medzi Minskom a Moskvou. "Nech si myslíte o mojich vzťahoch s ruským prezidentom čokoľvek, sme priatelia. Nielen rodní bratia, ale aj priateľov. Z toho je potrebné vychádzať," uviedol bieloruský prezident.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu