Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Lavrov vyzýva na rýchle pokračovanie mierových rokovaní o Ukrajine

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zopakoval v piatok v Moskve výzvu na skoré uskutočnenie ďalšieho kola mierových rokovaní o konflikte na východe Ukrajiny.

"Nastala príležitosť dosiahnuť mier na Ukrajine. S ťažkosťami, ale podarilo sa zaviesť prímerie," citovala Lavrova agentúra TASS. Podľa jeho slov ide o konštruktívny základ pre pristúpenie "k ekonomickej obnove Donbasu a založenie politického dialógu, ktorý by mal nakoniec viesť k ústavnej reforme".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok povedal, že od začiatku krehkého prímeria medzi silami Kyjeva a proruských separatistov na východe Ukrajiny nastal prvýkrát deň, keď nezahynul či nebol zranený žiadny vládny vojak ani civilista. Stalo sa tak po vyhlásení "dňa pokoja", ktorým bol utorok, zdá sa však, že prestávka v bojoch pretrváva. Dohoda medzi Kyjevom a separatistami, ktorú podpísali začiatkom septembra v Minsku, bola pritom doteraz porušovaná oboma stranami. Kyjev však vylúčil ďalšie stretnutie s Rusmi a separatistami, kým zbrane úplne neutíchnu. 

Konflikt sa začal pouličnými protestmi vo februári. Rusko následne jednostranne anektovalo ukrajinský Krym a podporuje povstanie na východe Ukrajiny, hoci priame zasahovanie vytrvalo popiera. Boje si doteraz vyžiadali už vyše 4 300 obetí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu