Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lavrov varuje: Členstvo Ukrajiny v NATO je nebezpečné!

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Úsilie Ukrajiny pripojiť k Severoatlantickej aliancii je nebezpečné pre Kyjev samotný, ale aj pre bezpečnosť Európy. Podľa agentúry Interfax to dnes uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

"Je tu niekoľko západných krajín, ktoré chcú udržať krízu na Ukrajine a zachovať a posilniť konfrontáciu medzi Ukrajinou a Ruskom vrátane provokatívneho úsilia smerom k členstvu v Severoatlantickej aliancii," uviedol Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie je jedným z mnohých ruských predstaviteľov, ktorí sa v uplynulých dňoch vyslovili proti úsiliu Kyjeva a dal jasne najavo, že Moskva bude takýto krok považovať za priamu vojenskú hrozbu, napísala agentúra Reuters.

"Samotná myšlienka úsilia Ukrajiny pripojiť sa k NATO je nebezpečná, nielen pre ukrajinský ľud, pretože tu neexistuje v tejto otázke jednota, ale aj pre európsku bezpečnosť," povedal Lavrov.

Ukrajinský parlament schválil zákon o ukončení neutrálneho štatútu krajiny v utorok. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil rozhodnutie za kontraproduktívne. Podľa neho sa tým iba zvýši napätie v súvislosti s krízou na východe Ukrajiny.

Kyjev prvýkrát oznámil svoj zámer uchádzať sa o ochranu Severoatlantickej aliancie v auguste tohto roka po tom, ako sa podľa jeho slov ruská armáda otvorene zapojila do vojny separatistov vo východných oblastiach Ukrajiny. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu