Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prímerie na Ukrajine je opäť z papiera: Traja vojaci sú mŕtvi, ďalší ležia v nemocnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Traja ukrajinskí vojaci prišli o život a ďalších osem ich utrpelo zranenia pri útokoch, ktoré za posledných 24 hodín na juhu Ukrajiny podnikli proruskí separatisti na pozície vládnej armády.

Informoval o tom dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko, podľa ktorého armáda za posledných 24 hodín, keď stále platil tzv. režim ticha, zaregistrovala najmenej 22 útokov na svoje pozície. Proruské sily nasadili do boja protitankové raketové komplexy, mínomety a tanky, ale aj granátomety i ručné strelné zbrane.

V súvislosti s pokračujúcim ostreľovaním Lysenko konštatoval, že sa nepodarilo splniť prvý bod mierovej zmluvy uzavretej v bieloruskom Minsku v septembri tohto roku. Lysenko v utorok avizoval, že ak obe strany budú dodržiavať prímerie, bude možné prejsť k realizácii ďalších bodov minského protokolu vrátane odsunu zbraní mimo územia 15 kilometrov širokej nárazníkovej zóny, prepustiť zajatcov, odstrániť nastražené míny, obnoviť kontrolu na štátnych hraniciach a napokon aj stiahnuť všetky zbrane a demilitarizovať oblasť konfliktu.

Predpokladá sa, že toto zastavenie paľby bude predchádzať ďalšiemu kolu rokovaní o urovnaní konfliktu v Donbase, v ktorom ako sprostredkovateľ vystupuje aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Presný termín schôdzky si mali konfliktné strany dohodnúť v stredu prostredníctvom konferenčného rozhovoru, ktorý bol však na poslednú chvíľu zrušený. Vladislav Dejnego, zástupca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na zasadnutiach kontaktnej skupiny, dnes podľa agentúry TASS uviedol, že avizovaná schôdzka v Minsku sa v piatok zrejme neuskutoční. Informácie o jej konaní nemá ani RNBO, ako spresnil jej hovorca Lysenko v rozhovore pre Ukrinform.

Rusko dnes oznámilo, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa schôdzka kontaktnej skupiny, ktorej cieľom je ukončiť konflikt na Ukrajine, uskutočnila čo najskôr. Uviedol to dnes v Moskve hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexandr Lukaševič. Kontaktná skupina sa pod patronátom OBSE zišla už na viacerých kolách rokovaní vrátane schôdzky 5. septembra v bieloruskom Minsku, na ktorej bola dosiahnutá dohoda o prímerí - momentálne je to však "mŕtvy" dokument, ktorý sa nedodržiava. Paralelne s týmto prímerím bol vyhlásený aj "režim ticha", ktorý platí od utorka dopoludnia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu