Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V čiastkových voľbách v Moldavsku vedú proeurópske strany

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KIŠIŇOV - Čiastkové výsledky nedeľňajších parlamentných volieb v Moldavsku ukazujú, že strany podporujúce zbližovanie s Európskou úniou vedú pred tými, ktoré presadzujú návrat krajiny do sféry vplyvu Ruska, informovala v noci na dnes agentúra AP.

V prvých výsledkoch po sčítaní necelej tretiny hlasov mali výrazný náskok proruské strany, avšak rozdiel sa postupne zmenšoval a vedenie zmenilo. Po sčítaní 85 percent odovzdaných hlasov sa dostali do popredia proeurópske strany s celkovo približne 44,4 percentami hlasov, pričom dve proruské strany mali 39,5 percenta hlasov.

Na prvom mieste bola s 21,6 percenta hlasov prekvapilo Moldavská socialistická strana, ktorá žiada vstup krajiny do Ruskom vedeného ekonomického bloku. Proruská Strana komunistov Moldavskej republiky mala na treťom mieste s takmer 18 percentami hlasov.

Druhé miesto si s vyše 19 percentami zatiaľ udržiavala Moldavská liberálnodemokratická strana a štvrté Moldavská demokratická strana s takmer 16 percentami hlasov. Do parlamentu by sa dostala ešte Liberálna strana s 9,4 percenta hlasov. Zvyšné strany by neprekročili šesťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do 101-členného zákonodarného zboru. Na voľbách sa zúčastnilo 55,86 percenta voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu