Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ očakáva rýchle vytvorenie zodpovednej vlády v Moldavsku

Johannes Hahn a Frederica Mogheriniová
Johannes Hahn a Frederica Mogheriniová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia netrpezlivo očakáva rýchle vytvorenie komplexnej a zodpovednej vlády v Moldavsku, rovnako ako aj vznik konštruktívnej opozície. Uviedla dnes šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v spoločnom vyhlásení s eurokomisárom pre susedské vzťahy a rokovania o rozšírení Johannesom Hahnom.

"EÚ je pripravená pokračovať v úzkej spolupráci s Moldavskom na jeho ceste smerom k väčšej transparentnosti, právnemu štátu a silnejšej trhovej ekonomike," uvádza sa v spoločnom tlačovom vyhlásení Mogheriniovej a Hahna.

Podľa ich stanoviska nový impulz v oblasti kľúčových reforiem by mal pre Moldavsko zásadný význam z hľadiska politického pridruženia a hospodárskej integrácie s Európskou úniou. V podpornom stanovisku predstaviteľov exekutívy EÚ sa tiež uvádza, že EÚ bude aj naďalej spoľahlivým partnerom pre vládu v Kišiňove, ktorý bude nápomocný reformným snahám Moldavska.

"EÚ je odhodlaná spolupracovať s budúcou vládou so zámerom prispieť k pokojnému riešeniu konfliktu v Podnestersku na základe dodržania princípov zvrchovanosti a územnej celistvosti Moldavska a zaistenia osobitného postavenia pre Podnestersko," upozornili Mogheriniová a Hahn, ktorí majú na starosti aspekty zahraničnej politiky EÚ.

Čiastkové výsledky nedeľňajších parlamentných volieb v Moldavsku naznačujú, že strany podporujúce zbližovanie s Európskou úniou vedú pred tými, ktoré presadzujú návrat krajiny do sféry vplyvu Ruska. Po sčítaní 85 percent odovzdaných hlasov sa dostali do popredia proeurópske strany s celkovo približne 44,4 percentami hlasov, pričom dve proruské strany mali 39,5 percenta hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu