Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zvrhnutý Janukovyč je už za vodou: Údajne dostal ruské občianstvo

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: TASR)

KYJEV/MOSKVA - Kremeľ tajne udelil ruské občianstvo bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý po februárovom prevrate ušiel do Ruska a žije v Rostove na Done. S odvolaním sa na "operatívne informácie" to dnes oznámil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Moskva odmietla jeho tvrdenia komentovať.

Ruský pas dostal podľa Heraščenka Janukovyč vďaka dekrétu vydanému prezidentom Vladimirom Putinom. Občianstvo bolo priznané aj členom exprezidentovej rodiny, bývalému premiérovi Mykolovi Azarovovi a generálnemu prokurátorovi Viktorovi Pšonkovi. Všetci sú na Ukrajine stíhaní za zneužitie právomocí a za vydávanie rozkazov k streľbe do demonštrantov. 

Janukovyč žije v Rusku už vyše sedem mesiacov, rovnako ako Azarov. Podľa ruských zákonov môže osoba bez ruského občianstva zdržiavať na území Ruskej federácie nanajvýš 180 dní. "Sú teraz v pohode, Rusko do cudziny nevydáva ani maniakálnych vrahov, ak majú ruské občianstvo. Rovnako ostatne postupuje aj Ukrajina," napísal Heraščenko vo Facebooku. 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol na žiadosť rozhlasovej stanice Echo Moskvy tvrdenia ukrajinského činiteľa komentovať. "Nebudeme reagovať na bľabotanie poradcov," povedal Peskov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu