Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ukrajina potvrdila smrť vojakov: O život ich prišlo 108, verejnosť žiada vysvetlenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej potvrdil včera smrť 108 vojakov, ktorí v auguste padli do pasce separatistov pri meste Ilovajsk v Doneckej oblasti.

,,Mená a priezviská zabitých vojakov, ako aj ich domáce adresy boli držané v tajnosti. Nemáme žiadne údaje o ďalších dobrovoľníkoch, príslušníkoch ministerstva vnútra alebo Národnej gardy, ktorí boli zabití na rovnakom mieste," citovala ministra agentúra TASS.Podľa nej pritom Heletej v stredu odmietol odpovedať na otázky členov vyšetrovacieho výboru ohľadne udalostí pri Ilovajsku. Ako dôvod uviedol utajenie.

,,Verejnosť požaduje odpovede na množstvo otázok spojených s udalosťami pri Ilovajsku," vyhlásil Andrej Senčenko, predseda vyšetrovacieho výboru, ktorý zriadil parlament. Senčenko tvrdil, že apeloval na tajnú službu, aby zistila, či informácie o mŕtvych boli utajované v súlade so zákonom. Počas prudkých augustových bojov separatisti pri Ilovajsku obkľúčili veľkú skupinu vojakov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil zo vzniknutej situácie veliteľov dvoch armádnych práporov, ktoré opustili svoje pozície, z ktorých mali kontrolovať situáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu