Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Český reportér žijúci v Moskve opísal klamstvá ruských médií: Ľuďom je dávkovaná umelá realita!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Ruské médiá dobre pozná a hovorí, že to, čo si dovoľuje Putin teraz, nemá obdobu. Nehorázne klamstvá, ktoré púšťajú tamojšie televízne stanice domácemu obyvateľstvu sa nevyrovnajú ničomu. Najhoršie je, že na túto propagandu sa politici v strednej Európe nechávajú nachytať.

Josef Pazderka je český spravodajca, ktorý dlhé roky pôsobil v Moskve. Teraz pôsobí na Ukrajine a hovorí, že s takou manipulatívnou propagandou sa nedá nič porovnávať. Podľa neho je ruská technika taká koordinovaná a cielená, že celkom ovláda verejnú mienku. V rozhovore pre Aktuálne.cz prezradil celý postup a špinavé klamstvá ruskej propagandy.

Ruská propaganda je sofistikovanejšia, má tie rozmery, na ktoré sa ešte pamätáme zo sovietskych dôb: je koordinovaná a cielená. Rusi majú pevne v rukách celý ten mediálny kolos. Či už treba televízie a na nich v teréne napojení ľudia, ktorí potom "umne vytvárajú realitu", tvrdí Pazderka.

Chybne podľa neho predpokladáme, že ruské médiá vnášajú do debaty o Ukrajine niečo ako vyspelé európske spravodajstvo. Putin oživil mohutný mediálny kolos, v ktorom „nejde o fakty, ale o umelé vytváranie reality tak, aby sa cieľavedome interpretovala ruskému a ukrajinskému publiku,“ presviedča skúsený reportér.

V jednej reportáži Rusi ukazovali Ukrajinku a matku štyroch detí Galinu Pišňakovovú, ako ju ukrajinskí vojaci vyvliekli na námestie Slavjanska pred dav ľudí. Táto žena potom do jednej z najsledovanejších televízií hovorila, ako armáda mala ukrižovať trojročné dieťa pred očami vlastnej matky. Matku držali, aby sa musela prizerať na barbarský čin.

Josef Pazderka dlhé roky prinášal správy priamo z Moskvy
Zobraziť galériu (2)
Josef Pazderka dlhé roky prinášal správy priamo z Moskvy  (Zdroj: CT)

Neskôr sa ukázalo, že všetko bolo vymyslené. Pišňakovová, nastrčená figurantka, keď sa jej pýtali na podrobnosti incidentu, pomýlila si mesto Slavjansk a ďalšie podstatné skutočnosti. Keď to odhalili západní novinári, okamžite sa na to pýtali tajomníka ministra komunikácií a masových médií Alexeja Volina. Ten pokrčil plecami s tým, že hlavne má ísť o službu štátu.

„Podobných príkladov sú desiatky. Príkladov o tom, ako ruské spravodajstvo v skutočnosti vyzerá a ako sa v ňom – okrem reálnych vecí – vytvárajú obludné pseudoreality, ktoré mieria na najnižšie pudy, temné inštinkty, emócie a nenávisť. V tejto dobre vedenej informačnej vojny sú fakty až druhoradé,“ povedal Pazderka v rozhovore.

Alebo ďalší príklad, v ktorom popisuje totálnu manipuláciu reality ruských televízií. Dve najväčšie stanice priniesli reportáž, kde vystupoval Andrej Petkov, ktorý bol predstavený ako nemecký žoldnier privážajúci ukrajinským nacionalistom z Pravého sektoru pol milióna eur. Tie mali byť použité proti priaznivcom federalizácie. Petkov bol zranený a skončil v nemocnici.

No reportáž z ruskej stanice Rossija vypovedala o niečom úplne inom. V nej vystupoval Petkov už ako priaznivec proruských separatistov. Spomínaných pol milióna eur malo slúžiť priaznivcom federalizácie na boj proti Kyjevu.

Keď raz opäť klamstvo prasklo, televízia NTV natočila ďalšiu reportáž o Petkovi, kde jeho údajný brat rozpráva o tom, že je trochu psychicky chorý a trpí schizofréniou. A toto všetko sa vysielalo v hlavnom čase.

Začiatkom septembra televízia Rossija 24 vyprodukovala ďalší podvrh. Ukazovala ukrajinské deti zo škôlky, ktoré vraj formovali vojenské oddiely a pripravovali sa na boj. Ukrajinská a ruská reportáž sa pritom diametrálne líšia. Deti chceli len vyjadriť podporu Ukrajincom bojujúcim na východe krajiny.

Ľudia v Česku alebo na Slovensku tomu veria práve pre iracionálnu náklonnosť voči Rusku alebo hlboko zakorenený antiamerikanizmus. Navyše, v dobe internetu sa prostredníctvom sociálnych sietí šíri veľké množstvo neoverených informácií. Tie potom žijú vlastným životom a tvoria základ pre konšpiračné teórie, ktoré sa dajú vyvrátiť len ťažko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu