Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na Ukrajine sa opäť strieľalo: Masívny útok armády na povstalcov

Nepokoje na Ukrajine Zobraziť galériu (14)
Nepokoje na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KRAMATORSK – Ukrajinská armáda včera večer zaútočila na zoskupenie proruských vzbúrencov pri meste Kramatorsk vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Oznámila to ukrajinská televízia Espreso a správu potvrdili aj povstalecké zdroje.

Vojaci do operácie nasadili desať obrnených transportérov a šesť vrtuľníkov, z miesta operácie sa ozývala silná paľba z velkorážných zbraní. O prípadných obetiach informácie nie sú. K útoku došlo asi tridsať kilometrov od Kramatorsku, ktorý patrí k hlavným oporným bodom povstalcov na severe Doneckej oblasti. V utorok v Kramatorsku v pasci nastraženej separatistami podľa armádnych informácií zahynulo sedem ukrajinských vojakov a ďalších sedem utrpelo zranenia. Jedného mŕtveho a štyroch ťažko zranených vo svojich radoch ohlásili aj povstalci.

Nepokoje na Ukrajine
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Podľa veliteľov "domobrany", na ktorých sa odvoláva ruská agentúra ITAR - TASS, sa operácia armády uskutočnila v dedine Solncevo, kde údajne žiadni proruskí radikáli nie sú. Zásah trval pol hodiny a po jeho ukončení sa časť obrnenej techniky presunula ku Slavyanskayu

Lavrov: Správy o amerických žoldnieroch na Ukrajine môžu byť pravdivé 

Moskva sa domnieva, že informácie o západných, najmä amerických žoldnieroch operujúcich na Ukrajine, môžu byť pravdivé, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Taktiež žiada vysvetlenie, prečo ukrajinské úrady použili pri operácii na východe krajiny vrtuľníky s logom OSN.
"Čakáme na odpoveď, pretože máme silné podozrenie, že to môže byť pravda," povedal Lavrov v rozhovore pre televíznu stanicu Bloomberg v súvislosti s medializovanými informáciami, že na Ukrajine sa objavili žoldnieri z amerických bezpečnostných firiem, čo Washington popiera. Túto informáciu priniesol nemecký nedeľník Bild am Sonntag, podľa ktorého okolo 400 žoldnierov súkromnej firmy Academi údajne pomáha Kyjevu s operáciou proti proruským separatistom na východe Ukrajiny. Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) vraj informovala Berlín o účasti Academi v ukrajinskej operácii koncom apríla.

Nepokoje na Ukrajine
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Firma Academi, predtým známa ako Blackwater, si vyslúžila zlú povesť vraždami civilistov v Iraku.
 K vrtuľníkom s logom OSN šéf ruskej diplomacie povedal, že aj samotná OSN vyjadrila "hlboké znepokojenie". Podľa RIA Novosti ukrajinská armáda použila stroje počas zásahu proti demonštrantom v Kramatorsku v Doneckej oblasti. Predtým boli zrejme nasadené v mierovej operácii v Kongu a o incidente momentálne OSN diskutuje s Kyjevom..

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu