Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čínsko-ruská spolupráca môže byť príkladom pre vzťahy vo svete

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes vyhlásil, že po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča Ukrajina - "za aktívnej účasti vonkajších síl" - prakticky skĺzla k občianskej vojne.

V prejave, ktorý predniesol v Moskve na konferencii o medzinárodnej bezpečnosti, Šojgu dodal, že v Európe tak bolo umelo vytvorené ohnisko napätia", čo sa negatívne prejavilo na globálnej bezpečnosti.

Šojgu ďalej vyhlásil, že na Ukrajine bol použitý scenár revolúcií tzv. arabskej jari, informovala agentúra RIA Novosti. 

Rovnaký názor prezentoval aj predseda zahraničného výboru Rady federácie Michail Margelov. Pripomenul, že aj na Ukrajine protesty rozpútali ľudia nespokojní s vládou, korupciou, nízkou životnou úrovňou, a "energiu protestu zneužívajú extrémisti". 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo svojom príspevku vyhlásil, že tzv. farebné revolúcie "očividne škodia medzinárodnej stabilite" a dodal, že sú iniciované zvonku. 

"Pokusy vnucovať iným národom vlastné recepty na vnútorné zmeny, bez ohľadu na tradície a osobitosti, a vývoz demokracie majú deštruktívny vplyv na medzinárodné vzťahy a končia sa zvyšovaním počtu konfliktných bodov na mape sveta," upozornil Lavrov.

Krízu na Ukrajine, ako aj skutočnosť, že bezpečnostné otázky sú v Európe znovu v centre pozornosti, Lavrov pripísal Západu, ktorý sa namiesto spolupráce s Ruskom rozhodol pre politiku zdržiavania.

Situácia na Ukrajine je podľa neho zákonitým výsledkom vývoja udalostí v Európe za uplynulých 25 rokov, keď naši západní partneri namiesto realizácie vskutku historickej šance budovať Európu bez deliacich čiar uplatňujú svoju obvyklú logiku v podobe posúvania nimi kontrolovaného geopolitického priestoru (ďalej) na východ. 

Lavrov vyhlásil, že ak medzinárodné spoločenstvo chce pomôcť Ukrajine, musí sa vzdať tých preslávených hier s nulovým výsledkom, podpory xenofóbnych a neonacistických nálad, snahy riadiť sa nebezpečným komplexom nadradenosti, o ktorom nedávno (nemecký exkancelár) Helmut Schmidt povedal, že ide o mániu majestátu.

Šéf ruskej diplomacie považuje za nepochopiteľné, že v situácii, keď treba spolupracovať na medzinárodnej úrovni, sa prijímajú opatrenia na obmedzenie spolupráce s Ruskom. Citoval ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nedávno za vhodný model budovania medzištátnych vzťahov označil rusko-čínsku spoluprácu, ktorá je založená na vzájomnom rešpektovaní svojich záujmov a efektívnej práci pre blaho národov. 

"Práve takýto by mal byť základ budúceho možného polycentrického systému medzinárodných vzťahov vo všetkých oblastiach spolupráce," povedal Lavrov podľa agentúry ITAR-TASS. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu