Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusi sa zmocnili Donecka: Vyhlásili nezávislosť, chcú vojenský zásah Putina!

Proruskí aktivisti vyhlásili Doneckú ľudovú republiku Zobraziť galériu (6)
Proruskí aktivisti vyhlásili Doneckú ľudovú republiku (Zdroj: SITA)

KYJEV - Proruskí demonštranti, ktorí počas víkendu v Donecku obsadili budovu oblastnej samosprávy, dnes vyhlásili "Doneckú ľudovú republiku" a na 11. mája naplánovali referendum o vzniku tohto štátu.

Proruskí aktivisti vyhlásili "Doneckú ľudovú republiku" a referendum

Informovala o tom agentúra UNIAN. Účastníci proruského mítingu súčasne upozornili, že ak by kyjevská vláda podnikla odvetné opatrenia voči nim, budú "nútení požiadať Rusko o pomoc" v podobe vyslania "mierotvorného kontingentu".

Ako spresnila UNIAN, toto vyhlásenie je obsahom výzvy adresovanej ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Pred budovou oblastnej samosprávy je barikáda z automobilových pneumatík vysoká asi dva metre. Ako informovala agentúra UNIAN, neznáme osoby dnes na inom mieste v Donecku strieľali pred budovou miestnej rozhlasovej a televíznej spoločnosti. Podľa očitých svedkov strieľali z automatických zbraní. Vedenie spoločnosti zamestnancom navrhlo, aby pod ochranou bezpečnostnej služby objekt opustili.

Proruskí aktivisti vyhlásili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Do Donecka sa dnes z Kyjeva presunul vicepremiér Vitalij Jarema, aby na mieste koordinoval postup bezpečnostných zložiek. Do Donecka odcestovala aj expremiérka Julija Tymošenková, ktorá vyjadrila presvedčenie, že za najnovšími udalosťami na východe Ukrajiny je Rusko a podčiarkla, že jeho cieľom je anexia východu Ukrajiny podľa krymského scenára. Vyzvala súčasne vedenie krajiny prijať rozhodné a účinné opatrenia, aby k podobnej situácii v budúcnosti nedošlo. "Máte oporu nielen v zákone, ale aj v národe," zdôraznila podľa agentúry Interfax.

Rusi majú desaťtisíce vojakov pri hraniciach s Ukrajinou

Rusko zhromaždilo desaťtisíce vojakov pri svojich hraniciach s Ukrajinou. V pondelok to vyhlásil americký vyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Daniel Baer, ktorý Moskvu vyzval, aby zastavila eskaláciu napätia a vyhrocovanie situácie. Spojené štáty majú podľa neho dôkazy o ich rozmiestnení pri hraniciach.

„Máme dôkazy, že desaťtisíce vojakov nie sú na ich normálnych pozíciách,“ povedal Baer po mimoriadnom zasadnutí OBSE o situácii na Ukrajine, na ktorom sa však nezúčastnilo Rusko. Moskva by podľa Baera mala uskutočniť viacero krokov na upokojenie situácie vrátane rokovaní s medzinárodným spoločenstvom a umožnenia inšpekcií pohybu ruských vojsk.

Podľa informácií Severoatlantickej aliancie má Rusko pri ukrajinských hraniciach asi 40 000 vojakov. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk uviedol, že ruskí vojaci sa nachádzajú len asi 30 kilometrov od hraníc. Vyjadril presvedčenie, že Moskva sa pripravuje na inváziu východnej časti Ukrajiny. „Prebieha tam protiukrajinský plán, na základe ktorého zahraničné jednotky prekročia hranice a zmocnia sa územia Ukrajiny,“ vyhlásil na zasadnutí vlády.

Proruskí aktivisti obsadili oficiálne budovy vo východoukrajinských mestách Charkov, Doneck a Luhansk a žiadajú vypísanie referenda o pripojení k Rusku. Rovnaká situácia predchádzala aj pripojeniu Krymu k Ruskej federácii, čo vyústilo na najväčšej krízy medzi Západom a Moskvou do studenej vojny. Obzvlášť napätá je situácia na východe Ukrajiny, ktorý podporoval zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Exprezident ešte 28. marca verejne vyzval všetky ukrajinské regióny, aby vypísali referendum o ich budúcom štatúte.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ruské jednotky sa základní ukrajinských ozbrojených síl na Krymskom polostrove zmocnili počas marca bez jediného výstrelu po tom, ako Moskva túto časť ukrajinského územia de facto anektovala na základe výsledkov miestneho referenda o pripojení Krymu a Sevastopolu k subjektom Ruskej federácie. Medzinárodné spoločenstvo neuznalo ani referendum, ani jeho výsledky a na Rusko za jeho postup voči Ukrajine uvalilo sankcie.

Proruskí aktivisti dnes v Charkove bejzbalovými pálkami zaútočili na provládnych demonštrantov a rozohnali ich zhromaždenie - euromajdan, informovala agentúra Ukrinform, podľa ktorej je na oboch stranách niekoľko zranených. Polícia sa zrážkam medzi znepriatelenými tábormi snažila neúspešne zabrániť. K incidentu došlo v čase stretnutia predstaviteľov protivládnych úradov so "separatistami", ktorí v nedeľu obsadili budovy oblastnej samosprávy.

Rusko chystá inváziu na východe, tvrdí premiér

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes informovalo, že ruský seržant v nedeľu smrteľne postrelil ukrajinského námorného dôstojníka. Incident sa odohral na vojenskej základni Novofedorivka na Krymskom polostrove, uviedlo ministerstvo bez bližších podrobností.

Šéf centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk dnes na svoje facebookovej stránke podľa agentúry UNIAN napísal, že ruský vojak zastrelil jedného ukrajinského majora, kým druhý Ukrajinec v hodnosti kapitána bol "zversky" zbitý.

Kapitána previezli na inú ruskú vojenskú základňu spolu s telom obete. Proruská krymská polícia tvrdí, že incident v  Novofedorivka mal iný priebeh - podľa nej sa jej za podpory ruských vojakov podarilo prekaziť útok "ozbrojených výtržníkov" na kontrolné stanovište vojenskej základne a na kasárne, pričom sa snažili zmocniť zbraní. V bitke, ktorá nastala, bol smrteľne zranený jeden z útočníkov. Podľa polície útočníci boli pod vplyvom alkoholu, informovala agentúra Ukrinform.

Protesty na východe Ukrajiny a obsadenie štátnych budov v troch tamojších mestách sú súčasťou plánu na destabilizáciu Ukrajiny a inváziu ruských vojsk. V pondelok to skonštatoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, podľa ktorého sa ruskí vojaci nachádzajú len asi 30 kilometrov od hranice.

„Prebieha tam protiukrajinský plán, na základe ktorého zahraničné jednotky prekročia hranicu a zmocnia sa územia Ukrajiny,“ vyhlásil na zasadnutí vlády. Jaceňuk zároveň zdôraznil, že jeho vláda takýto scenár nedovolí a už pracuje na pláne na zvládnutie novej krízy. Jeho detaily nešpecifikoval.

Nemecká vláda je znepokojená najnovšími udalosťami na východe Ukrajiny

Nemecká vláda je "veľmi znepokojená" udalosťami, ku ktorým došlo počas víkendu na východe Ukrajiny - vrátane obsadenia štátnych budov proruskými demonštrantmi. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu kancelárky Angely Merkelovej.

"Najnovší vývoj udalostí v Donecku a Charkove predstavuje niečo, čím je nemecká vláda veľmi znepokojená. Musíme bezodkladne zopakovať našu výzvu voči všetkým zodpovedným osobám, aby pomohli stabilizovať tento región a predísť eskalácii napätia," uviedol Merkelovej hovorca na tlačovej konferencii.

Podľa kancelárky v prípade ďalšieho porušenia teritoriálnej celistvosti Ukrajiny zo strany Moskvy bude EÚ nútená uvaliť na Rusko ekonomické sankcie. Merkelová zároveň pripúšťa, že každá z 29 členských krajín únie má k Moskve osobitný vzťah, pričom mnohé z nich sú závislé na dodávkach ruského plynu a ropy.

Ukrajina obmedzuje pobyt občanov Ruska na svojom území

Ukrajina od dnešného dňa zaviedla nové opatrenie, na základe ktorého sa občania Ruskej federácie môžu na jej území dočasne nachádzať nie viac než 90 dní v priebehu 180 dní od dňa prvého vstupu.

Ako spresnila ukrajinská pohraničná služba, ide o recipročné opatrenie a reakciu na obmedzenia, ktoré ruská strana uplatňuje voči Ukrajincom od 1. januára.

Obmedzenia prijaté Ukrajinou sa nebudú vzťahovať na občanov Ruskej federácie, ktorí prekračujú spoločné hranice na základe medzivládnej zmluvy o prekračovaní hraníc obyvateľmi prihraničných regiónov, informovala agentúra Interfax.

Rusi sa zmocnili Donecka:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Proruskí demonštranti sa v Luhansku zmocnili zbraní SBU

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes na margo nepokojov vo východnej časti krajiny uviedol, že sa začal plniť protiukrajinský plán s cieľom vytvoriť pôdu pre prienik "zahraničných vojsk" a obsadenie tejto časti územia. Zdôraznil, že Ukrajina realizáciu tohto zámeru nedovolí. Dodal, že ruské jednotky sa nachádzajú 30 kilometrov od východných hraníc Ukrajiny - nestiahli sa na svoje základne.

Napätie sa počas víkendu vystupňovalo v troch mestách na východe Ukrajiny: Luhansku, Donecku a Charkove. Proruskí demonštranti, ktorí prenikli do sídla Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) v Luhansku, sa v tamojšej zbrojnici zmocnili zbraní. Budova SBU je naďalej pod ich kontrolou. Okolo nej proruskí aktivisti vybudovali barikády, ktorými prehradili prístupové cesty k objektu.

Polícia v Luhansku je v stave bojovej pohotovosti, uzavrela prístupové cesty do mesta a pátra po osobách podozrivých zo zorganizovania a účasti na protivládnych nepokojoch.

Situácia je napätá aj v Donecku, kde proruskí aktivisti obsadili miestnu pobočku SBU a Národnej banky Ukrajiny. Príslušníci proruskej Národnej domobrany Donbasu v budove SBU začali budovať strieľne a pripravovať sa na možný útok polície, informovala agentúra UNIAN.

Charkov, ktorý bol počas víkendu ďalším dejiskom protivládnych nepokojov, je zrejme pod kontrolou bezpečnostných zložiek. Oznámil to dnes prostredníctvom svojho konta na Facebooku minister vnútra Arsen Avakov, ktorý sa do Charkova presunul a koordinuje činnosť zložiek svojho rezortu pri potláčaní proruských nepokojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu