Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výbor vlasteneckých síl dnes zrušil vyhlásenie Doneckej republiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Výbor vlasteneckých síl Donbasu dnes zrušil rozhodnutie o vyhlásení nezávislej Doneckej republiky a uvalil zákaz na organizovanie akýchkoľvek miestnych referend, kým na Ukrajine nebude prijatý príslušný zákon. Národné zhromaždenie Doneckej oblasti súčasne žiada zachovanie regiónu vo zväzku nezávislej suverénnej Ukrajiny.

Na zasadnutí Národného zhromaždenia sa zišli dnes zástupcovia vyše 60 obcí a miest Doneckej oblasti, ktorí uviedli, že sa tak stalo na podnet občanov nesúhlasiacich s oddelením Donbasu od zvyšku Ukrajiny a jeho pripojením k Rusku, ani s plánmi "separatistov" na referendum.

Plány proruských aktivistov dnes nepodporil ani nezávislý odborový zväz baníkov Donbasu. Ich predák Mykola Volynko vo vysielaní televízie uviedol, že "separatisti" sa už baníkov snažili prehovoriť, aby vstúpili do štrajku, ale nenašli u nich podporu. Varoval ich pred tým, aby "zliezli do šachty". "Budeme vás biť. Ľudia chcú robiť a zarobiť," dodal.

Volynko súčasne vyslovil podozrenie, že miestne úrady a polícia "nahrávajú" separatistom. "Ako je vôbec možné, že obsadili tajnú službu? Viete si predstaviť, že by za sovietskych čias obsadili KGB?" pýtal sa.

V samotnom Donecku je situácia naďalej napätá. Popoludní sa začalo zasadnutie protikrízového štábu, ktorý má za cieľ upokojenie situácie v meste a získanie kontroly nad vládnymi budovami obsadenými proruskými aktivistami.

Medzičasom sa aktivisti, ktorí obsadili budovu miestnej oblastnej rady, pripravujú na útok bezpečnostných zložiek, informovala agentúra UNIAN, podľa ktorej vyzývajú ľudí, aby im prišli na pomoc. Rozhodujúci útok očakávajú v noci.

Jeden z rečníkov sa podľa UNIAN-u obrátil osobitne na ženy a vyzval ich, aby neodchádzali z epicentra udalostí, ale pripojili sa k "boju". "Nebojte sa, nebudú po vás strieľať. Nemajú na to právo! Ostaňte, stojte tu, milé ženy," apeloval.

Primátor Donecka Alexander Lukiančenko dnes pre agentúru Ukrinform uviedol, že časť proruských aktivistov už odovzdala zbrane.

Na tlačovej konferencii potvrdil, že jeho postoj k separatistickým tendenciám je negatívny, ale upozornil, že situácia v oblasti sa vyostrila najmä kvôli neochote centrálnej vlády načúvať potrebám regiónov. Vyslovil nádej, že postoj kyjevskej vlády sa v krátkom čase zmení, v opačnom prípade "ľudia sa ľudia budú utiekať k susednému štátu v nádeji, že ich ochráni"

Nové ukrajinské vedenie dnes za jeho postoj k východnej a južnej Ukrajine kritizoval aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý upozornil, že od nástupu k moci nevyslalo žiadne pozitívne signály k tejto časti krajiny, kde sa preto "ľudia domnievajú, že Kyjev ich záujmy ignoruje".

Za negatívum označil vyhlásenia o neprípustnosti federalizácie Ukrajiny, ako aj neochotu ukrajinského vedenia uznať ruštinu ako štátny jazyk, "akoby etnickí Rusi nemali žiaden vzťah k ukrajinskej štátnosti".

"Všetky tieto signály pri súčasnej absencii aspoň elementárnej úcty k juhu a východu Ukrajiny sa v týchto častiach krajiny prijímali ako ignorovanie ich legitímnych požiadaviek. Odmietnutie dialógu zo strany vlády sa zasa interpretovalo ako signál, že ak sa o svoje práva nepostarajú sami, nikto iný to za nich neurobí," vyhlásil Lavrov podľa agentúry RIA Novosti.

Minulú nedeľu proruskí aktivisti v Donecku obsadili budovu oblastnej samosprávy aj miestne oddelenie Služby bezpečnosti Ukrajiny. Podobné akcie sa uskutočnili aj v Charkove a Luhansku.