Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

EÚ zmrazí majetok 18 Ukrajincov zodpovedných za násilie v Kyjeve

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - EÚ zmrazí majetok 18 ukrajinským predstaviteľom, ktorí sa podieľali na násilnostiach v Kyjeve počas februárových demonštrácií. Uviedli to dnes v Bruseli diplomatické zdroje EÚ.

Zoznam sankcionovaných predstaviteľov bude zverejnený vo štvrtok v Úradnom vestníku Európskej únie krátko pred  začatím mimoriadneho summitu lídrov dvadsaťosmičky venovanému ukrajinskej kríze.

EÚ týmto krokom naplnila rozhodnutie ministrov zahraničných vecí z 20. februára, ktorí sa dohodli na zavedení "cielených sankcií" proti osobám "zodpovedným za porušovanie ľudských práv, násilie a nadmerné použitie sily". Je to reakcia na násilné strety v centre Kyjeva medzi demonštrantami a poriadkovými silami, ktoré si vyžiadali viac ako 80 mŕtvych.

V prvej fáze budú mať sankcie podobu zmrazenia majetku. Neznamenajú aj zákaz cestovania do priestoru EÚ, ako to predpokladal pôvodný plán.

Na "čiernom zozname" EÚ sa môže ocitnúť aj odvolaný prezident Viktor Janukovyč. Švajčiarsko, ktoré nie je členom EÚ, už 28. februára rozhodlo o zmrazení majetku Viktora Janukovyča a ďalších 19 predstaviteľov jeho bývalej vlády. Opatrenie sa týka niektorých ministrov a syna exprezidenta Oleksandra Janukovyča, ktorého majetok sa odhaduje na vyše 500 miliónov amerických dolárov a ktorý vo Švajčiarsku vlastní spoločnosť špecializujúcu sa na predaj ukrajinského uhlia.

EÚ "cielenými sankciami" hrozí aj Rusku, ak ešte pred štvrtkovým summitom EÚ nebudú prijaté "rýchle a konkrétne opatrenia" na zmiernenie napätej situácie na Kryme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu