Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Politológ Tomáš Koziak hodnotí kandidátov na prezidenta

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Neviete si vybrať spomedzi kandidátov na prezidenta? Stále váhate komu dať svoj hlas alebo ísť vôbec voliť? Prinášame vám pomoc v podobe volebnej analýzy kandidátov známymi politológmi. Dnes hodnotí Tomáš Koziak.

Robert Fico

Má dlhodobo výrazne najvyššie preferencie a ako jediný z kandidátov má účasť v druhom kole volieb istú. Kandiduje z postu predsedu vlády SR a je kandidátom strany Smer‑SD. Jeho preferencie súvisia najmä s vysokou popularitou strany, ktorú vo voľbách reprezentuje. Je šikovným a skúseným politikom, ktorý dokázal zjednotiť slovenskú ľavicu a doviesť ju k výrazným volebným úspechom. Jeho najväčšou slabinou je to, že rozdeľuje spoločnosť a v prípade výhry vo voľbách nedokáže byť nadstraníckym prezidentom. Aj preto možno očakávať, že druhé kolo volieb bude zrejme skôr o tom, či sa stane prezidentom Robert Fico alebo hocikto iný.

Andrej Kiska

Občiansky kandidát, úspešný podnikateľ a filantrop. Ako jediný z relevantných kandidátov nepochádza z politického prostredia. Jeho vysoké preferencie odzrkadľujú aj rastúcu mieru znechutenosti ľudí s nagatívnymi prejavmi straníckej politiky na Slovensku. Svoju neznámosť celkom úspešne kompenzuje dlhou a pomerne intenzívnou predvolebnou kampaňou. Ak sa dostane do druhého kola volieb a zvládne nástrahy možnej špinavej antikampane, má v ňom šancu uspieť.

Milan Kňažko

Nezávislý kandidát, populárny herec, jeden zo symbolov Novembra 1989, neskôr poslanec, minister a podpredseda vlády. Jeho známosť, politická skúsenosť, ale aj osobná charizma ho zaraďujú do trojice topfavoritov týchto prezidentských volieb. K slabším stránkam jeho kandidatúry patrí pomerne nevýrazná kampaň, ktorá mu zatiaľ neumožnila ukázať to, prečo bol niekedy jedným z najobľúbenejších politikov.

Radoslav Procházka

Bývalý člen KDH a momentálne poslanec NR SR bez straníckej príslušnosti. Mladý a ambiciózny politik a odborne zdatný ústavný právnik, ktorý kandiduje ako občiansky kandidát. Jeho predvolebné preferencie ho dlhodobo udržujú na štvrtom mieste a jeho účasť v druhom kole by preto bola skôr prekvapením.

Pavol Hrušovský

Dlhoročný poslanec za KDH a bývalý predseda NR SR. Je spoločným kandidátom pravicovej Ľudovej platformy. Hoci ide o skúseného, nekonfliktného a negatívnymi kauzami nepoznačeného politika, jeho osobná nevýraznosť ho pri tomto type volieb dosť hendikepuje. Jeho dlhodobé predvolebné preferencie ho do druhého kola volieb neposúvajú a ukazuje sa, že jeho nominácia bola len ďalším prejavom toho, ako slovenská pravica zle odhaduje schopnosti kandidátov, ktorých ponúka do priamych volieb.

Helena Mezenská

Jediná žena a najmladšia kandidátka na funkciu prezidenta. Je poslankyňou NR SR za OĽaNO, no kandiduje ako občianska kandidátka. Do povedomia verejnosti vstúpila najmä vďaka emotívnemu prejavu v NR SR, ktorý sa stal hitom internetu. Na úspech v týchto prezidentských voľbách to však určite stačiť nebude.

Ján Čarnogurský

Bývalý disident, predseda KDH, poslanec, minister a predseda vlády. Bezpochyby skúsený právnik a politik, no nízke predvolebné preferencie v týchto voľbách naznačujú, že už nedokáže osloviť dostatočný počet voličov. Má preto iba minimálnu šancu na úspech.

Gyula Bárdos

Kandiduje za Stranu maďarskej komunity a je bez reálnych šancí na víťazstvo. Chce byť, podľa vlastných slov, kandidátom pre občanov všetkých menšín, no pod jeho kandidatúru sa napr. nepodpísali poslanci najsilnejšej maďarskej strany Most-Híd. Aj preto možno jeho účasť v prezidentských voľbách považovať najmä za prostriedok sebaprezentácie jeho materskej politickej strany.

Viliam Fisher

Známy kardiochirug a občiansky kandidát s minimálnymi šancami na zvolenie. V parlamentných v roku 2012 kandidoval za stranu Zmena zdola Jána Budaja.

Jozef Šimko

Súčasný primátor Rimavskej Soboty, bývalý podpredseda Gašparovičovho Hnutia za demokraciu je kandidátom Strany moderného Slovenska, ktorú vedie bývalý podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni. Nemá reálnu šancu na víťazstvo a jeho kadidatúra na prezidenta má zrejme preto, podľa všetkého, viac súvis s nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami.

Ján Jurišta

Je kandidátom Komunistickej strany Slovenska a v týchto voľbách nemá šancu na úspech. Jeho kandidatúru preto treba chápať skôr ako nástroj sebaprezentácie KSS.

Milan Melník

Uznávaný vedec a občiansky kandidát s minimálnymi šancami na zvolenie. V roku 1999 kandidoval v prezidentských voľbách ako občiansky kandidát s podporou ĽS‑HZDS. Jeho volebný program je zmesou politického konzervativizmu a nacionalizmu.

Jozef Behýl

Ďalší občiansky kandidát s minimálnymi šancami na zvolenie. Za jeho motiváciou kandidovať je, samozrejme okrem osobných ambícií, najmä nespokojnosť s partokraciou a snaha o zavedenie väčšinového volebného systému na Slovensku.

Stanislav Martiničko 

Nominovala ho strana Koalícia občanov Slovenska a v týchto voľbách nemá reálnu šancu na víťazstvo. Jeho kandidatúra je zrejme kombináciu snahy o upozornenie na niektoré najpálčivejšie problémy spoločnosti (podľa jeho slov súdnictvo, korupcia a rómsky problém), resp. snahy o propagáciu vlastnej strany, či pokusu o osobné zviditeľnenie sa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu