Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skončili sa štvrté priame voľby prezidenta: Toto je ich bilancia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Štvrté priame voľby prezidenta Slovenskej republiky sa skončili dnes o 22:00. Výnimkou je obec Veľká Lomnica, kde už za tmy - od 18:30 do 19:30 vypadol počas volieb elektrický prúd a hlasovať sa tu bude až do 23:00.

Volebné informačné moratórium sa však skončilo o 22:00, médiá o tom informoval predseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Péter Nyilfa. Obdobná situácia sa mohla stať aj inde, no ÚVK o týchto prípadoch nemá informácie. Počasie počas hlasovania výraznejšie problémy nespôsobilo.

Medzi najzávažnejší podnet, ktorý dnes ÚVK prijala, patril na internete zverejnený návod na podvod pri hlasovaní, ktorý umožní hlasovať až trikrát - raz na občiansky preukaz a dvakrát na pas. Ústredná volebná komisia upozornila, že v prípade dokázania ide o trestný čin s možnosťou väzenia na jeden až päť rokov. Tento podvod však voľby podľa ÚVK nenaruší. ÚVK dnes dostala viacero ďalších podnetov, žiaden z nich ale nebol závažný. Viaceré sa týkali vedenia kampane počas moratória, čo však nepatrí do kompetencie ÚVK. ÚVK taktiež dostala zaujímavé podnety, napríklad od občana nespokojného s kandidátmi na prezidenta, či sťažnosť na nedostatočné spoločenské oblečenie členov okrskovej volebnej komisie. Medzi podnetmi bola aj sťažnosť na jednu stávkovú kanceláriu, ani na vyriešenie tohto podnetu však ÚVK nemá kompetencie. 

Povedzte to na rovinu! #prezident2014

Rozhodnúť o novej hlave štátu na najbližších päť rokov v dnešných voľbách mohlo približne 4,3 milióna oprávnených voličov. Hlasovať mohli v 5 958 volebných miestnostiach (okrskoch) na celom Slovensku. Iba v jednej obci využili možnosť skoršieho začiatku hlasovania a to v obci Lazany v prievidzskom okrese, kde sa dalo hlasovať už od 6:00. Aj tu sa však muselo hlasovať do 22:00. V dnešnom 1. kole volieb prezidenta SR mohlo zo 14 kandidátov po prvýkrát hlavu štátu vyberať približne 336 500 mladých, z nich vôbec po prvý raz v živote mohlo svoje voličské právo využiť približne 18-tisíc prvovoličov. Voliť prezidenta SR pritom môže každý občan SR, ktorý v deň voľby dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť prezidenta nedá. 

Prvé čiastkové výsledky hlasovania o budúcom prezidentovi z prvých okrskov by mohli byť známe okolo 23:00. Štatistický úrad priebežné výsledky z hlasovania zverejní na webstránkach - http://volbysr.sk a http://www.statistics.sk. Postupne sa tu objavia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. Definitívne výsledky publikuje ŠÚ SR na spomínaných webstránkach ihneď po ich schválení Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) v nedeľu 16. marca. Výsledky volieb sa podľa predsedníčky ŠÚ SR Ľudmily Benkovičovej dajú očakávať, “keď budú zosumarizované a zachytené výsledky zo všetkých zápisníc“. V predošlých voľbách prezidenta v roku 2009 posledná zápisnica okrskovej volebnej komisie prišla o 01:30 a posledný volebný obvod bol bratislavský a výsledky tu boli známe o 02:18. 

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo bude o dva týždne, v sobotu 29. marca. O post hlavy štátu sa pôvodne uchádzalo rekordných 15 kandidátov. Kandidatúru podali (podľa abecedného poradia): Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Zo zoznamu pôvodne zaregistrovaných uchádzačov o prezidentský post vypadol Peter Osuský, ktorý sa vzdal kandidatúry 29. januára. 

Historicky prvá priama voľba prezidenta sa konala v máji 1999 a občania si v nej zvolili Rudolfa Schustera. V druhej v apríli 2004 a tretej v apríli 2009 vyhral Ivan Gašparovič. Jeho funkčné obdobie sa končí 15. júna 2014, keď inaugurujú nového prezidenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu