Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dohra šokujúceho VIDEA o podvode vo voľbách: Začalo sa stíhanie autora

(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Podvodné trojité hlasovanie, ktoré na webe zverejnil jeho aktér Martin Daňo, rieši Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Daňo čelí trestnému stíhaniu vo veci podozrenia zo spáchania dvoch trestných činov – marenie priebehu volieb a referenda a poškodzovanie cudzích práv. Potvrdil to dnes na tlačovej konferencii Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) v Bratislave policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Za spomínané trestné činy môže ísť ich páchateľ aj do väzenia.

Daňo zverejnil na webe video, na ktorom ukazuje, ako dokázal trikrát odvoliť v rôznych volebných miestnostiach. Jedenkrát volil na občiansky preukaz, čím potvrdil svoj trvalý pobyt na Slovensku. V ďalších dvoch prípadoch sa preukázal cestovným pasom a komisii tvrdil, že nemá na Slovensku trvalý pobyt, čím klamal. ÚVK jeho konanie odsúdila, označila ho za podvod a zdôraznila, že Daňo zneužil postavenie občanov SR žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. 

Ábel v súvislosti s volebným dňom uviedol, že prebehol z pohľadu polície pokojne, ocenil prácu policajtov aj disciplinovanosť voličov. Informoval, že polícia dostala pred a počas volebného dňa viac ako 10 podnetov, v niekoľkých z nich sa začalo trestné stíhanie. Podnety sa týkali podozrenia z ohovárania či poškodzovania cudzej veci a tiež už spomínaného marenia priebehu volieb a referenda a poškodzovania cudzích práv.

"Celkovo, keď to zhrniem, išlo o jeden z najpokojnejších priebehov volebného dňa. Nebol zaznamenaný žiadny skutok, ktorý by hromadne narušil poriadok," poznamenal na dnešnej tlačovej konferencii ÚVK v Bratislave. Polícia riešila spolu s ÚVK aj podozrenie z neoprávneného zaznamenávania osobných údajov, ktorého sa mali dopustiť členovia istej okrskovej komisie v Trebišovskom okrese.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu