Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezidentskí kandidáti chcú pomáhať ľuďom zlepšiť ich životy

Diskusia kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky RTVS
Diskusia kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky RTVS (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pomoc ľuďom, prispenie k zlepšeniu ich života a spájanie ľudí. Toto sú podľa pätice prezidentských kandidátov, ktorí dnes diskutovali v predvolebnej debate RTVS, hlavné dôvody, prečo by ich mali ľudia voliť.

"Chcem pomôcť ľuďom a spoločnosť vyčistiť od parazitov a vampírov, teda skorumpovaných a skompromitovaných predstaviteľov moci. Sú to všetky doterajšie politické reprezentácie," povedala Helena Mezenská. Ján Čarnogurský je zase presvedčený, že je schopný prispieť k zlepšeniu života na Slovensku aj z dôvodu, že má najdlhšiu politickú minulosť zo všetkých kandidátov aj vrátane obdobia spred Novembra '89.

Gyula Bárdos (SMK) o sebe tvrdí, že je tolerantný človek, ktorý nerozdeľuje, ale spája. "Netreba sa nás báť. Keď športovec či umelec niečo dokáže, nikto sa ho na národnosť nepýta. Moja kandidatúra môže byť nápomocná, že ak bude o päť rokov niekto z radov minorít kandidovať, nebudú sa na neho pozerať ako na mňa. Som ako ľadoborec, tí po mne budú mať ľahšiu cestu," povedal.

Jozef Šimko zdôraznil, že v štátnej správe pracuje 24 rokov a ako primátor Rimavskej Soboty pozná problémy občanov SR, najmä tých, ktorí žijú na hranici biedy. Viliam Fischer zase vníma ako svoju devízu schopnosť dávať ľudí dohromady.

Kandidáti sa však nezhodli v otázke, či je na Slovensku dosť demokracie. "Teraz nežijeme v skutočnej demokracii, naša spoločnosť nie je otvorená. Snažím sa, aby tu prebiehal dialóg, aby médiá objektívne informovali, lebo som presvedčená, že tam, kde nie je celospoločenská diskusia, nemôžu vznikať dobré návrhy ani riešenia. Vidím spoločenskú objednávku, občania sa chcú zapájať do rozhodovacích procesov o zásadných otázkach," povedala Mezenská a pripustila aj možnosť referenda o otázkach daní, čo v súčasnosti nie je možné.

Viac demokracie by privítal aj Šimko, ktorý by chcel zobrať moc z rúk politikov a dať ju občanom. Čarnogurský si zase vie predstaviť zníženie počtu podpisov potrebných na vyhlásenie referenda a pri niektorých menej významných otázkach aj zníženie kvóra.

Naopak, súčasný stav považuje za dostatočný Bárdos. "Som presvedčený, že parlamentná demokracia je dobrý systém, možnosť referenda aj volieb tu máme. Tieto reči považujem za populistické," odkázal protikandidátom. Dostatok demokracie pociťuje aj Fischer, žiada však väčšiu profesionalizáciu. "Myslím si, že demokracie máme dosť, len treba viac poriadku a disciplíny všetkých zúčastnených," apeluje.

Ani jeden z kandidátov však nemá problém s tým, že sa definícia manželstva ako zväzku muža a ženy má dostať do Ústavy SR. "Rodina v podobe muž a žena je základom spoločnosti. Nevidím ale dôvod na to, aby sa to riešilo už pred voľbami, teraz z toho chce niekto získať politický kapitál," myslí si Šimko. Aj podľa Mezenskej je rodina organickou bunkou každého štátu, ktorý by ju mal podporovať. "Legislatívna ochrana môže byť len podporným prostriedkom, skutočnou ochranou je len čistá a úprimná láska medzi mužom a ženou," povedala.

Čarnogurský je presvedčený, že rodina si ústavnú ochranu zaslúži. "Manželstvo je muž a žena, všetko ostatné považujem za patologické," doplnil Fischer. Zástancom klasickej rodiny je aj Bárdos. "Nie som proti tomu, aby sa to dostalo do ústavy, ale nie takto pred voľbami," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu