Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ficovi preferencie klesli: V druhom kole s Kiskom by prehral!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Preferencie premiéra Roberta Fica ako možného kandidáta na prezidenta klesli. Kým podľa výsledkov októbrového prieskumu agentúry FOCUS získal 37,8 percenta hlasov respondentov, v novembrovom by ho šlo voliť 36,9 percenta opýtaných.

Okrem toho by ho v druhom kole volieb porazil Andrej Kiska. Prieskum verejnej mienky uskutočnila agentúra od 5. do 12. novembra. Výberovú vzorku tvorilo 1 049 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu Slovenska vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Výsledky agentúre SITA poskytol Martin Slosiarik z FOCUS-u.

Respondentom položili otázku v znení: "Prezidentské voľby na Slovensku budú až v roku 2014. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas?"

Voliť by nešlo 16,7 percenta opýtaných. Odpoveď "neviem" uviedlo 19,9 percenta respondentov. Zvyšok, 63,4 percenta, by kvôli hlave štátu k urnám šlo. Po súčasnom predsedovi vlády nasleduje Andrej Kiska s podporou od 17,9 percenta opýtaných, tretie miesto zaujal Pavol Hrušovský, ktorého by šlo voliť 15,6 percenta respondentov.

Štvrtému Radoslavovi Procházkovi by svoj hlas odovzdalo 10,3 percenta respondentov. Pod desaťpercentnou hranicou sa ocitli Milan Kňažko s hlasmi od 7,2 percenta respondentov, Ján Čarnogurský s 5,9 percenta, Peter Osuský so 4,2-percentnou výškou preferencií. Hlasy, ktoré nedosiahli ani jedno percento, by získali Ľubica Blašková, Jozef Behýl a Milan Melník.

Agentúra FOCUS sa respondentov pýtala aj na to, koho by volili v druhom kole volieb. V každej dvojici kandidátov figuroval premiér Fico. Jeho víťazstvo v druhom kole nie je jednoznačné. V boji by ho s 51 percentami hlasov podľa prieskumu porazil Andrej Kiska. Nad Pavlom Hrušovským, Radoslavom Procházkom, Milanom Kňažkom a Jánom Čarnogurským by však vyhral o niekoľko percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu