Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kandidát na prezidenta Behýl: Slovensko potrebuje ďalšiu Nežnú revolúciu

Jozef Behýl
Jozef Behýl (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika sa 24 rokov po Nežnej revolúcii ocitla v novej totalite. Vyhlásil to občiansky kandidát na post prezidenta Jozef Behýl, podľa ktorého v súčasnosti mnohí občania pociťujú obrovskú frustráciu a nespokojnosť s ponovembrovým vývojom a cítia sa byť právom oklamaní.

Behýl pritom poukázal aj na nedávny prieskum, v ktorom viac ako dve tretiny Slovákov uviedli, že sa majú horšie ako pred rokom 1989. "Takmer všetku moc v štáte si uzurpovali politické strany a spoločný majetok si rozkúskovali finančné skupiny, ktoré prakticky politikov ovládajú. Aj prvé kolo župných volieb ukázalo, že Slovensko potrebuje zmeny, a to nielen v usporiadaní nezmyselne vytvorených vyšších územných celkov. Občania i celá naša spoločnosť sa ocitli v slepej uličke a je evidentné, že politici a politické strany stratili dôveru," upozorňuje Behýl vo svojom stanovisku.
      
Novú Nežnú revolúciu podľa neho potrebujeme, aby sa mohol systém zmeniť od základu. "Jedinú cestu vidím v posilnení priamej demokracie a práv občana. Aj preto zbiera podpisy pod petíciu za referendum s cieľom zmeniť súčasný volebný systém vo voľbách do NR SR z pomerného na väčšinový," avizuje prezidentský kandidát.
      
Behýl navrhuje, aby Slovensko malo 87 poslancov, čo je počet okresov a krajov. Kandidovať by zároveň mali aj nezávislí odborníci, nielen členovia politických strán. "Každý jeden volič by mal poznať svojho voleného zástupcu, ktorý zastupuje daný okres a kraj a v skutočnosti v ňom aj býva. Je to cesta, aby sa do parlamentu dostali kompetentní ľudia, ktorí majú záujem pracovať pre svojich voličov. Takto by každý človek vedel, kto ho v parlamente zastupuje a mohol by priamo kontrolovať jeho prácu," tvrdí.
      
Jozef Behýl pôsobí ako predseda Stálej konferencie organizácií III. sektora SR. Zakladal Občiansky parlament, ktorého cieľom je skutočné uplatňovanie priamej demokracie. Ku koncu októbra získal už viac ako 30.000 podpisov od občanov. Ďalšie podpisy teraz získava pod petíciu za zmenu volebného systému.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu