Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rafaj: V novembri 1989 sa vymenili kabáty a figúrky, zažratá špina ostala

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V novembri 1989 sa vymenili len "kabáty a figúrky, morálne zlo ostalo ako zažratá špina". Povedal to pri príležitosti 24. výročia Nežnej revolúcie uviedol prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Slovenská národná strana (SNS) zdieľa názor, že ak sa politické elity reálne nevrátia k naozajstným ideálom Novembra, k skutočnej slobode a zodpovednosti, ozajstnej demokracii s vynútiteľnosťou práva a nastolením poriadku, kde hlas ľudu bude opäť hlasom božím, potom národ bude musieť uskutočniť druhé kolo revolúcie, pravdepodobne už nie tak 'nežnej' ako tá z roku 1989," vyhlásil podpredseda národniarov.
      
Sklamanie z cyklických sľubov a reality uťahovania si opaskov "pri priepastných rozdieloch životnej úrovne, straty slovenskej suverenity a absencie politickej aj podnikateľskej morálky" môže podľa neho ľudí reálne opäť vyhnať do ulíc. "Viac ako dvadsaťročná skúsenosť ukazuje, že nestačilo len politicky vymeniť ekonomicko-spoločenský režim a závislosť od internacionálnej Moskvy za závislosť od nadnárodného Bruselu. Divoká a eticky neriadená zmena bez principiálnych zásad, privatizačnej morálky a trestov pre vinníkov len vymenila kabáty a figúrky, pričom jedno zlo nahradilo iné a začína sa podobať ako vajce na to staré," tvrdí Rafaj. Ľuďom podľa neho v spoločnosti, ale aj v médiách chýbajú hodnoty ako srdečnosť, súdržnosť, solidarita, slušnosť, spravodlivosť, sebestačnosť, národná hrdosť a úcta k človeku a tradícii.
      
"Preto na 24. výročie Novembra 1989 Slovenská národná strana namiesto oslavy 'akože revolúcie' vzdáva hold pamiatke a svedectvu bývalých politických väzňov, ktorí v totalitnom režime nezapredali svoje ideály a túžbu po ľudskej aj národnej slobode a viere v dobro a spravodlivosť, po ktorých opätovne prahne aj duša súčasnej spoločnosti,"
vyhlásil Rafaj.
      
Predstavitelia SNS si štátny sviatok Slovenskej republiky, Deň boja za slobodu a demokraciu, podľa neho tradične uctili na pietnom akte kladenia vencov pri Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu na Ružinovskom cintoríne v Bratislave v sobotu 16. novembra a na ďalších podujatiach v rámci Festivalu slobody.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu