Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nespokojní kandidáti na predsedu BSK: Občianske prieskumy sú na objednávku!

Oskar Dobrovodský
Oskar Dobrovodský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Šiesti z kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa sťažujú na prieskumy verejnej mienky z minulého týždňa. Svoj protest poslali Ústrednej volebnej komisii (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov a informovali o ňom aj médiá.

Kandidáti na predsedu BSK Rastislav Blaško, Anton Čulen, Oskar Dobrovodský, Gabriel Karácsony, Karol Ondriáš a Roman Ruhig tvrdia, že minulý týždeň zverejnené predvolebné prieskumy verejnej mienky k voľbám predsedu BSK "boli urobené na súkromnú objednávku a neprofesionálne, pretože anketované osoby boli mystifikované. Okrem toho boli realizované telefonicky na nedostatočnej vzorke obyvateľstva". ÚVK zatiaľ o proteste nevie. Ako povedala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová, "ak ÚVK podnet dostane, bude sa ním zaoberať".

Ako sa ďalej uvádza v proteste, o ktorom za kandidátov médiá informoval Rastislav Blaško, šiesti spomínaní kandidáti žiadajú ÚVK, aby zaujala stanovisko "k týmto predvolebným manipuláciám formou prieskumov verejnej mienky a zverejnila svoje stanovisko vo všetkých médiách, ktoré uvedené manipulatívne prieskumy verejnej mienky zverejnili". Vyzývajú zároveň "občanov a voličov nielen Bratislavského samosprávneho kraja, ale aj celej Slovenskej republiky, aby sa nedali zmiasť manipuláciou volebných prieskumov, a išli voliť, pretože tieto prieskumy znamenajú iba to, že hlavní favoriti sa boja o svoj výsledok a pomáhajú im aj zverejnením nehodnoverných prieskumov". 

O post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja sa uchádza 12 kandidátov: Zdenka Beňová (Ľudová strana Naše Slovensko), nezávislý kandidát Rastislav Blaško, Anton Čulen (Magnificat Slovakia), Oskar Dobrovodský (Národ a Spravodlivosť – naša strana), Monika Flašíková Beňová (Smer-SD), Pavol Frešo (SDKÚ-DS s podporou KDH, Mosta-Híd, SMK, SaS, OKS a Strany zelených), Gabriel Karácsony (Priama demokracia), Daniel Krajcer (Nová väčšina - Dohoda), Peter Marček (Strana občanov Slovenska), Karol Ondriáš (Komunistická strana Slovenska), Jaroslav Paška (SNS) a Roman Ruhig (Nový parlament). 

Voľby do orgánov samosprávnych krajov - ich predsedov a poslancov - sa uskutočnia v sobotu 9. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr, všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. Ak kandidát na predsedu samosprávneho kraja nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní bude druhé kolo, teda pravdepodobne v sobotu 23. novembra. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu