Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zo Slovenska odchádzajú do daňových rajov miliardy eur, myslí si SNS

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) vyzýva vládu, aby začala prijímať opatrenia k návratu k rovnej dani a zníženiu zdravotných a sociálnych odvodov.

"Daňové experimenty a deravá legislatíva totiž umožňujú, aby zo Slovenska odchádzali miliardy eur do daňových rajov," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko. SNS podľa neho neustále upozorňuje, že opatrenia zhoršujúce podnikateľské prostredie a "likvidačné kroky voči živnostníkom a malým a stredným podnikateľom nepôsobia ako štartér slovenskej ekonomiky". Navyše, nejasná legislatíva a neprijatie sprísneného zákona o preukazovaní pôvodu majetku podľa SNS "akoby nabádali podnikateľov unikať do daňových rajov, dokonca existuje podozrenie, že aj politici a vysokí štátni úradníci môžu ľahko prevádzať do daňových rajov financie, z ktorých by mali platiť dane na Slovensku". Posledné štatistiky podľa Danka hovoria, že od začiatku roku vzrástol počet slovenských firiem s vlastníkom z daňového raja o takmer dvesto na necelých štyritisíc.

"Do daňových rajov odišlo zo Slovenska osem a pol miliardy eur, čo je výška vybratých daní na Slovensku za rok. Pokiaľ sa neprijmú opatrenia, toto číslo sa bude len zvyšovať. Pritom tieto peniaze by boli veľmi potrebné na Slovensku," vyhlásil Danko. Dodáva, že SNS už niekoľkokrát navrhovala, aby vláda a poslanci presadili prísnejší zákon o preukazovaní pôvodu majetku a presadili povinnosť pre politikov, vysokých štátnych úradníkov podávať aspoň čestné vyhlásenie, že nedisponujú účtami v bankách v daňových rajoch, ani majetkami v spoločnostiach registrovaných v daňových rajoch.

"Opäť sú potrestaní tí poctiví, ktorí so zaťatými zubami platia zvýšené slovenské dane a odvody. Kedysi, za bývalého režimu sa medzi ľuďmi ironicky hovorilo: Kto nekradne, okráda svoju rodinu. Pokiaľ však na Slovensku nebudú prijaté opatrenia, ktoré nebudú likvidačné pre malých podnikateľov, živiteľov rodín, bude sa hovoriť to isté," uzatvára Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu