Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boj o banskobystrickú župu sa priostril: V priamom prenose sa vzdali traja kandidáti

V priamom prenose sa vzdali traja kandidáti Zobraziť galériu (3)
V priamom prenose sa vzdali traja kandidáti (Zdroj: RTVS)

BANSKÁ BYSTRICA - Traja kandidáti na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), Ivan Saktor (nezávislý), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície) a Michal Kantor (Strana zelených Slovenska) sa v utorok večer v priamom prenose diskusnej relácie RTVS, venovanej novembrovým voľbám do vyšších územných celkov, nečakane vzdali svojej kandidatúry. Každý v prospech iného.

 "Ja sa teraz verejne vzdávam kandidatúry. Treba každý hlas, aby bol demokratický výsledok volieb. Cítim svoju silu, do akej miery by som bol dnes zvoliteľný za predsedu kraja. Vzdávam sa v prospech demokracie a tá je v tom, že príde veľa ľudí voliť a vyberie si kandidáta, akého bude chcieť," konštatoval vo vysielaní RTVS Saktor.

Zdôraznil, že Smer-SD a koalícia rozhodla, že bude jednokolová voľba a v Banskej Bystrici práve koalícia a médiá spravili druhé kolo pred prvým. Vyzývali kandidátov, ktorí "čestne vstúpili do boja", aby sa vzdali v prospech iného. Saktor tiež poznamenal, že on osobne Jána Luntera voliť nebude. Prekážajú mu ľudia, ktorými sa obklopil.

V priamom prenose sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

"Vzdávam sa kandidatúry v prospech pána Luntera, aby došlo k zmene. On má najväčšiu šancu, aby sa dosiahla pozitívna zmena, pokoj a mier, aby sme sa všetci mali radi v tomto kraji a štáte," vyhlásil zasa v závere živej televíznej diskusie Kökény.

"Mojou víziou je moderný prozápadný kraj vytrhnutý z izolácie, v ktorej je dnes, aby sa tu mladým ľuďom dobre žilo, aby sa radi vracali. Preto som sa rozhodol vzdať svojej kandidatúry v prospech, podľa mňa, najschopnejšieho človeka, ktorý celý kraj prešiel a pozná ho, Igora Kašpera," zdôvodnil v diskusii RTVS Kantor. Dodal, že každý, kto ho pozná, vie, že sa nevzdáva, ale "v tomto prípade som to musel urobiť z dôvodu zmeny volebného systému".

V priamom prenose sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

V BBSK tak aktuálne na post predsedu kraja kandiduje: Marian Kotleba (ĽSNS), Ján Lunter (nezávislý), Martin Juhaniak (nezávislý), Igor Kašper (nezávislý), Milan Urbáni (SMS), Pavel Greksa (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku) a Zdenek Očovan (Politická strana NAJ). Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia v sobotu 4. novembra. Poslanci Národnej rady SR schválili na jar tohto roku novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá stanovuje jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov a päťročný výkon ich funkcie.

Viac o téme: Banskobystrický samosprávny krajIvan SaktorVojtech KökényMichal Kantor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu